• Početna>
  • Vesti>

Nacionalni konvent o EU: Da li unutrašnji dijalog o KiM još traje?

 

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je danas predstavnike vlasti, a pre svega predsednika Srbije Aleksdandra Vučića, da obaveste javnost da li unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji još traje ili je završen, i postavio pitanje kada će biti objavljen izveštaj o ishodu diskusija vođenih u okviru dijaloga.

U saopštenju Nacionalnog konventa se podseća da se danas navršava godinu dana od pokretanja unutrašnjeg dijaloga, čiji je cilj bio uključivanje svih relevantnih društvenih aktera u javnu debatu o mogućim rešenjima kosovskog pitanja.

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 prihvatila je poziv za učešće u dijalogu i organizovala je sastanak sa predsednikom države, na kojem su predstavljeni zajednički stavovi o principima za rešavanje kosovskog pitanja, kao i pojedinačni stavovi članova Nacionalnog konventa.

Naši stavovi podrazumevaju da prioritet u procesu rešavanja kosovskog pitanja bude očuvanje mira i bezbednosti u regionu, da predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da rešenje bude kompromisno, realno i održivo, navodi se u saopštenju.

Pored toga, dodaje se, tražili smo da se nastavi sa unutrašnjim dijalogom u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni razgovor predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obezbedi primena i osigura održivost predloženog rešenja.

Pošto normalizacija odnosa sa Prištinom predstavlja važan uslov za evropske integracije Srbije, radna grupa za Poglavlje 35 još jednom poziva predsednika države i Vladu da nastave sa javnim dijalogom o Kosovu i Metohiji i da ga učine što transparentnijim, kako bi se pronašlo rešenja koje bi dovelo do stvaranja uslova za trajni mir u regionu i nesmetani put Srbije ka evropskim integracijama.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još