• Početna>
  • Vesti>

Bošnjačka mahala protiv podele Kosova, Bahtiri organizuje okrugli sto i on se protivi

Ideja o podeli Kosova je uznemirila stanovnike Bošnjačke mahale u Severnoj Mitrovici. Oni se plaše da to može da se dogoditi tokom završne faze razgovora Kosovo-Srbija. Da bi sprečili podelu, predsednik opštine Južna Mitrovica, Agim Bahtiri pozvao je sve političke lidere na okrugli sto koji je najavljen za danas. Bahtiri je najavio i proteste kako bi se sprečila podela.

Murat Rahova i njegova porodica žive više od jednog veka u Severnoj Mitrovici. Ali njegov komfor bi mogao da bude narušen, a sve zbog toga, jer neko pominje mogućnost podele Kosova ili razmenu teritorija između građana sa Kosova i Srba.

Ali, ako neko pokuša da to uradi – Murati najavljuje posledice:

“Rudnici su dovoljno, to da nam uzmu je dovoljno. Nisam siguran da ovi nešto mogu da urade, ali mi kao narod to ne prihvatamo…”

Sa idejom podele Kosova ne slaže se ni Faik Haziri. Ukoliko se uđe u takve avanture, to ocenjuje kao „samoubistvo nove države“:

“Za nas bi razmena teritorija bila kao samoubistvo, znajući vrednost ovog dela, na primer, jezera Gazivode… Tači kada je rekao da je imao teške razgovore – negde je ciljao, a gde će izaći dim, ne znam…”

Međutim, stručnjaci ne veruju da bi se dogodilo nešto loše u tom delu Kosova, jer je urban, ima zdravstvo, obrazovanje i ni pod kakvim uslovima se strane ne bi složile o takvoj ideji, piše Gazeta Express.

Zbog toga je šef dela podeljenog grada odlučio da se pozabavi očuvanjem teritorije Kosova.

Najavio je sastanak sa partijama i civilnim društvom kako bi kasnije organizovali proteste.

“Pošto je situacija veoma ozbiljna, ona zahteva mobilizaciju svih građana i institucija kako bi se snažno suprotstavili takvim tendencijama, koje su dugoročne težnje Srbije,“ rekao je predsednik opštine Južna Mitrovica, Agim Bahtiri.

Sastanak je najavljen za danas u 12 časova, u prostorijama Centra za kulturu koji se nalazi uz obalu Ibra.

 

Izvor:KoSSev, Kosovo 24 sata

Comments

Pročitaj još