Upravljački tim ZSO: Nadležnosti ZSO u oblasti ekonomskog razvoja

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština razgovarao je sa načelnicima za privredu opština sa srpskom većinom o budućim nadležnostima Zajednice u oblasti ekonomskog razvoja.

Članovi Upravljačkog tima podsetili su da je, u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pun nadzor nad oblašću ekonomskog razvoja jedna od definisanih nadležnosti Zajednice srpskih opština.

Ta oblast bi, kako je ocenjeno u razgovoru, trebalo da obuhvata poslove poput organizovanja i uređivanja privrednih aktivnosti i upravljanja javnom imovinom i dobrima.

Sagovornici su bili saglasni i da bi Zajednica srpskih opština trebalo da ima i mogućnost da osniva privredna društava, javna preduzeća, zadruge, kao i finansijske institucije za podsticaj ekonomskom razvoju.

Predstavnici opština naglasili su da je ekonomski razvoj jedna od ključnih oblasti u radu lokalne samouprave i da je dinamičniji ekonomski razvoj strateški interes srpskog naroda, te da Zajednica srpskih opština u tome mora da ima ključnu ulogu.

Na sastanku je dogovoreno da redovna komunikacija Upravljačkog tima i opštinskih službi zaduženih za privredu bude nastavljena u završnoj fazi izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

 

Izvor Radio Kosovska Mitrovica – saopštenje

 

Comments