• Početna>
  • Vesti>

Zeri: EU traži formiranje ZSO bez odlaganja u skladu sa Briselskim sporazumom

Evropska unija insistira da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumom iz 2015., ali da kosovska vlada to odlučno odbija, piše danas prištinski Zeri.

Prema pisanju prištinskog dnevnika, EU istovremeno očekuje da svi postignuti sporazumi Beograda i Prištine budu sprovedeni bez odlaganja.

“ZSO će biti formirana unutar zakonskog okvira Kosova, na osnovu Briselskog sporazuma i glavnih opštih elemenata, koji su dve strane postigle 2015. godine”, rekli su zvaničnici EU za Zeri.

Navodi se da je kosovska vlada, međutim, odlučna u tome da ZSO ne bude formirana prema Briselskom sporazumu, pošto je to u suprotnosti sa pojedinim članovima kosovskog ustava.

Inače, 20. aprila ove godine navršilo se tačno pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština, predviđena tim sporazumom, nije formirana.

Zbog toga je Srpska lista, koja podržava vladajuću koaliciju, napustila kosovsku vladu i poručila da, ako Priština u najskorije vreme ne formira ZSO, onda će Srbi to učiniti sami.

EU je zarad spuštanja tenzija dala Prištini rok od tri i po meseca da ispuni obavezu preduzetu Briselskim sporazumom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta od tada rekao da ne veruje da će Priština ispoštovati taj rok.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još