• Početna>
  • Vesti>

Otvorena izložba starih predmeta i alata Kosovskog pomoravlja

Nevladina organizacija Mreža za građanski aktivizam u Gračanici organizovala je ovog meseca predstavljanje kulturnog nasleđa zajednica koje žive u regionu Gnjilana: Albanaca, Srba i Roma. “Kulturni karavan” danas je kulturno nasleđe ovih zajednica predstavio i na izložbi u Domu kulture u Šilovu.

Kulturna raznolikost  Kosova, idetifikovanje   sličnosti i razlika,  kroz promociju nematerijalne kulturne baštine srpske, albanske i romske zajednice  u gnjilanskom regionu, posle Zebinca i Parteša, predstavljene su u Domu kulture u Šilovu.

Predsednik NVO Mreža za građanski aktivizam Ivan Todorović kaže da se po izloženim eksponatima može videti koliko zajedničkog imaju različite zajednice.

“Iste predmete su svi koristili za rad, za pripremanje hrane, kao i za sve ostale životne potrebe. Jedina razlika je u nošnjama, ali, one se razlikuju čak i u okviru jedne zajednice”, kaže Todorović.

Cilj projekta “Kulturni karavan”  je povećanje  međuetničke saradnje, lakše stvaranje društvenih veza i razumevanja između  kosovskih Albanaca, Srba, Roma, kao i drugih zajednica u regionu Gnjilana.

Todorović ocenjuje da ne postoji interesovanje među mlađim ljudima da saznaju šta je svim zajednicama na Kosovu  zajedničko, s obzirom da o tome skoro da ništa i ne znaju.

“Na izložbama je uvek najmanje mladih ljudi. Čak je malo i onih iz srednje generacije. Naš posao, uz podršku medija, jeste da ih privučemo da nešto više o tome nauče, jer svi zajedno živimo na ovim prostorima”, ističe Todorović.

Na inicijativu Kulturno-prosvetnog centra Božidar Mitrović Šandor u Šilovu  jedan deo postavke ove izložbe biće dostupan javnosti do 1. avgusta, svakog radnog dana od 8 do 16 časova. Ujedno, ovo je i prilika da meštani Šilova i okoline upotpune izložbene eksponate, kaže Todorović.

“Pozivam ih sve da pronađu stare predmete koje davno ne koriste, čak ni generacije pre njihove. Svaki predmet će biti evidentiran i znaće se ko ga je doneo, da bismo mogli da ih vratimo vlasnicima, ako i kada to požele. A zamisao direktora Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović-Šandor” Stanka Pevca je da u Domu kulture u Šilovu postavka izložbe ovih predmeta bude stalna”, zakjljučuje Todorović.

Projekat se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj i Fonda za razvoj zajednica, a završni događaj biće organizovan u petak, 20. jula u Gračanici.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još