Han: Odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo pre letnje pauze

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je u Londonu da će EU pre letnje pauze u radu doneti odluku o liberalizaciji viznog režima za državljane koji imaju kosovski pasoš.

“Siguran sam da ćemo održati obećanje i da ćemo pre letnje pauze doneti odluku”, rekao je Johanes Han odgovarajući na pitanje novinara u Londonu kada ta odluka može da se očekuje.

Upitan o značaju Berlinskog procesa, Han je ocenio da je to važna inicijativa za saradnju unutar regiona i da se ispostavilo da je veoma efikasan.

“Sada smo počeli da sprovodimo projekte, ali još mnogo rada je preostalo. Dobro je što je to mogućnost da se zemlje spremaju za evropsku perspektivu”, rekao je Han.

Takođe je naveo da je u došlo i do napretka kod država Zapadnog Balkana, napominjući da ponekad politička volja opredeljuje spremnost za delovanje, ali da smatra da sada ima određenog napretka.

“Nakon putovanja po regionu sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i Samita u Sofiji, došlo je do inicijative premijera da im se mesečno šalju izveštaji o napretku i šta treba da rade dalje. To sam uradio već četiri puta i dobio sam ne samo odgovore već i akcije. Mislim da je to dobro”, napomenuo je Han.

Prema njegovim rečima, dosta toga je u nekoliko prethodnih meseci urađeno u regionu.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."