Vlasi: “Ako uđemo u pitanje granica, puknuće novi problem”

“Ne vidim da će se dijalog Beograda i Prištine skoro završiti”, kaže za TV Prva Azem Vlasi i odbija mogućnost podele Kosova jer će tada nastati još problema.

Advokat, bivši visoki funkcioner u SFRJ i savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija smatra da se dijalog Beograda i Prištine neće skoro završiti jer su pozicije dve strane veoma udaljene.

“S jedne strane predsednik Srbije stalno ponavlja da je moguć dogovor ako dođe do nekih kompromisa, a ne kaže kakvih kompromisa. Ponavlja tezu da ne može neko da dobije sve, a neko ništa. Ne kaže šta to i ko od koga treba da dobije i ako Srbija misli nešto da dobije, šta to Kosovo duguje Srbiji”, konstatovao je Vlasi.

Takođe, napominje on, kada je reč o statusu Kosova nema o čemu da se razgovara jer je status rešen 2008. “Kosovo je nezavisna država i ovde niko neće razgovarati sa Srbijom da se vrati na nultu poziciju”, kaže Vlasi.

Na pitanje da li to znači da on isključuje ideju o podeli Kosova, Vlasi kaže da je mogućnost podele Kosova u potpunosti isključena i to iz više razloga. “Kao prvo, to neće dozvoliti međunarodni faktori koji su menadžerisali nezavisnost Kosova ni Brisel, koji sada vodi normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ni oni neće da čuju da se razgovara o promeni granica. A i kada bi se o tome razgovaralo, to se ne bi isplatilo ni Kosovu ni Srbiji jer bi ušli u težak i ćorav posao”, kaže Vlasi.

“Šta znači podela? Kada krenemo da razgovaramo o granicama pukne problem. O kom delu Kosova misli Srbija kad na svim delovima Kosova ima Srba”, dodaje on.

Takođe, odgovarajući na pitanje da li je Priština u poslednje vreme malo popustila u svojim stavovima, Vlasi kaže da se samo stiče takav utisak. “Realnost je drugačija, jer na Kosovu nema političara koji bi razgovarao o promeni statusa Kosova, odnosno o tome da Kosovo nije država ili da treba pitati Srbiju da li će Kosovo biti država ili ne”, ističe on.

“Dakle, o tom pitanju ovde nema sagovornika, a ja bih znao doboro da ih ima”, zaključuje Vlasi.

Izvor: Radio Kim

Comments