• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Srbima na KiM nije u interesu zamrznuti konflikt

Srbima na Kosovu i Metohiji nije u interesu zamrznuti konflikt već da se dođe do kompromisnog rešenja koje će obezbediti mir i stabilnost i normalan život, izjavio je funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić.

“Iz zamrznutog konflikta mi smo izlazili sve slabiji, nekako smo uvek bili na gubitku kada god smo imali zamrznuti konflikt i svaki put je neki naredni pokušaj rešavanja određenih pitanja bio lošiji od prethodnog rešenja, i to ne samo kada je u pitanju Kosovo”, rekao je Jevtić “Tanjugu”.

Poručuje da Srbi na KiM žele konačno da žive normalno u okruženju u kome se neće govoriti o političkim već o nekim drugim temama.

“To je za nas važno”, podvlači Jevtić i primećuje da o KiM govore pojedini iz centralne Srbije koji o Kosovu ne znaju gotovo ništa i možda nikada tamo nisu bili, ali sebi daju za pravo da Srbima u južnoj pokrajini govore kako treba da žive.

Tu, kako kaže, misli na one koji imaju “najjaču retoriku” i sebe nazivaju najvećim patriotama i koji su za Vidovdan najglasniji.

Za nas Srbe sa KiM Vidovdan je svakog dana i mi valjda bolje znamo šta je za nas dobro. To je isto kao kada bismo mi koji živimo na KiM govorili ljudima u Beogradu kako da žive sa svojim komšijama”, primetio je Jevtić.

Ocenjuje da kosovski Srbi nemaju uvek razumevanje onih koji bi njihov položaj da iskoriste za sticanje političkih poena, za razliku od predsednika Aleksandra Vučića koji, kako kaže, govori sa realnog aspekta i razume položaj Srba na KiM zbog čega ima najveću podršku naroda.

“Narod vidi ko je taj koji ih razume i zato oni koji nas ne razumeju ne bi trebalo da govore o našim životima. Na kraju je zaključak i samog predsednika da je bolje da se dođe do kompromisnog rešenja i trajnog mira nego da se nastave tenzije, sukobi i zamrznuti konflikt. On razume da ćemo ako bude došlo do odlaganja doći samo u teži položaj”, kaže Jeftić.

Podseća da je uprkos oštroj retorici dijalog u Briselu nastavljen i da je napravljen dogovor da se nastavi sa rešavanjem odnosa Beograda i Prištine što je doprinelo da na neki način tenzije malo splasnu, ali ne u meri u kojoj se to očekivalo.

Kaže i da izjave učesnika nakon poslednje runde dijaloga u Briselu ukazuje da međunarodna zajednica, pre svega Brisel i Vašington, žele da ovo pitanje i sam dijalog dovedu do krajnje faze pre izbora za Evropski parlament.

“Pošto se oni održavaju sledeće godine, vrlo je jasno da govorimo o rokovima koji su ili do kraja ove godine ili do početka naredne. Poslata je vrlo jasna poruka da vremena nema puno i što je važnije da će biti izuzetno teško”, rekao je Jevtić.

“Pozicija Hašima Tačija nije dobra”

Smatra i da pozicija Hašima Tačija nije dobra, jer, kaže, on nema podršku svih političkih stranaka na Kosovu da vodi dijalog, što ga stavlja u nezavidnu situaciju.

Pitanje je, kaže, i da li će Tači za ono što bude dogovorio imati podršku u kosovskoj skupštini i vodećih političkih partija.

Na pitanje da li to može da dovede do destabilizacije, Jevtić odgovara potvrdno i dodaje da i Tači, ali i drugi albanski lideri koji podržavaju dijalog, najviše računaju na ulogu SAD koja je za Albance uvek bila važna.

“Tu je ona karta na koju albanski lideri koji podržavaju dijalog igraju. Izjava koju je Tači dao posle dijaloga u Briselu kada je rekao da su stvari teške, ali da nema drugog izlaza govori da je poruka posrednika u dijalogu jasna – ili dogovor ili nema ništa od evrointegracija i podrške najmoćnijih zemalja u rešavanju nekih drugih pitanja”, dodao je on.

Jevtić o formiranju ZSO

Odgovarajući na pitanje u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Jevtić kaže da tehnički proces nije sporan, ali da će biti sporan pravni okvir koji treba da se napravi na Kosovu.

Zato se, kako kaže, negde govori da će u konačnom sporazumu biti nešto dodatno definisano što će omogućiti da se ZSO formira sa ovlašćenjima koje treba da ima u okviru onoga što je dogovoreno u Briselu.

Uz konstataciju da u Briselskom sporazumu stoji da ZSO treba da se formira u skladu sa kosovskim zakonima, Jevtić ističe da to ne znači da je neko u Brisel otišao da pregovara o stvarima koje su već u zakonima, već da je potrebno “nešto novo” i da se stvori pravna mogućnost da ZSO bude formirana.

“Sada se tu pominju dve opcije – ili kreiranje novog zakona koji će to omogućiti, ili promene Ustava koji će takođe to omogućiti. I u tom smislu se sve češće može čuti da će u tom konačnom sporazumu biti dogovoreno nešto što će se zvati ZSO plus i što će omogućiti da Srbi dobiju širu autonomiju”, rekao je Jevtić.

Napominje da ostaje da se vidi koliko je to tačno, jer, podseća, nije prvi put da se pojave neke medijske spekulacije.

Ali ono što je definitivno kada se govori o nečemu što može biti kranje obavezujući sporazum mislim da je vrlo jasno da cilj treba da bude nešto što će u dugoročnom smislu obezbediti mir i resavanje vekovnog sukoba između Srba i Albanaca”, kazao je Jevtić.

Kada je reč o učešću Srpske liste u kosovskoj vladi, Jevtić podseća da su oni podneli ostavke nakon napada na direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića 26. marta, te da su te ostavke odbijene.

“Mi obavljamo naš posao u tehničkom mandatu, ne prisustvujemo sednicama vlade već obavljamo unutar ministarstava na čijemo smo čelu sve one poslove za koje smo na kraju i zaduženi”, rekao je Jevtić koji podseća da položaj političkih predstavnika Srba na Kosovu nije lak.

Dodaje da se sa Albancima mora sarađivati, ali da saradnja ne sme biti kao u prošlosti već se moraju graditi odnosi poverenja unutar institucija kako bi se to reflektovalo na svakodnevni život građana.

Upitan kakvu bi poruku Srbi sa KiM uputili predsedniku koji vodi razgovore u Briselu Jeftić je rekao da “život mora da pobedi i da onda neće biti nikakvih problema”.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / RTS

Comments

Pročitaj još