• Početna>
  • Vesti>

Đurić : Bilo bi važno da se postigne neki sporazum između Beograda i Prištine

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, komentarišući izjave zvaničnika, kako kaže, privremenih institucija samouprave Prištine, Haradinaja i Arifija, rekao je da bi za našu stranu bilo važno da nađemo neku vrstu dogovora i sporazuma između Beograda i Prištine.

To bi značilo jako mnogo i za razvoj ove zemlje, za budućnost svih nas koji ovde živimo. Naše nastojanje je da do toga dođemo. Naravno da to neće biti lak posao, zato što i sami čujete izjave nekih od njih, koliko su nerealne – ističe Đurić.

Na izjavu Haradinaja, da Srbija nema sve vreme sveta da prizna samoproglašeno Kosovo, Đurić je rekao da za nas više nije iznenađenje kada se neko iz Prištine ne pridržava sporazuma.

– Za nas bi bilo iznenađenje da neko od njih počne da se nečega pridržava i to je jedan od glavnih problema. Pokazuje se da je neko od njih nespreman, a da neko nije u stanju da dogovara i razgovara – kazao je Đurić.

On dodaje da je odmah odgovorio Arifiju kada je pričao o metrima teritorije naše južne pokrajine, kao da je njegova.

To nije njegova ni očevina ni dedovina. Smatrao sam da je u redu da se na taj način odgovori nekome ko provocira. Ono što je nesumnjivo je da je naš interes, bez obzira na njihovu zapaljivu retoriku, da idemo putem razgovora, dijaloga i da tražimo rešenje – naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako kaže, nema iluziju da će to biti lako, ali da je tu i Međunarodna zajednica, kao i da je naša obaveza i odgovornost da se zajedno sa njima borimo za rešenje.

– Nije problem kad vas napadaju samo razni predstavnici Prištine, problem je kada imate napade koji dolaze iznutra. Od ljudi koji su nominalno sa naše strane, koji su, da kažemo, Srbi, po imenu i prezimenu, pa onda kao Slaviša Ristć, uzmu na Vidovdan, onako junački, pa srpskog predsednika vređaju, pokušavaju da ponižavaju i napadaju, a na taj način napadaju ne samo predsednika već i celu Srbiju – ističe Đurić.

On dodaje da smatra da je to sramota za ljude koji se tako ponašaju.

Izvor Pink

Comments

Pročitaj još