• Početna>
  • Vesti>

“Dijalog sa Srbijom menja pristup zemalja EU prema Kosovu”

PRIŠTINA – Dva najveća udarca koje je Kosovo dobilo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, bilo je neučlanjenje u Ujedinjene nacije i nepriznavanje od strane pet zemalja članica EU, rečeno je na okruglom stolu koji je organizovao Institut za političke studije u Prištini.

U Prištini je održan okrugli sto na temu “Kakav bi trebalo da bude stav Kosova prema pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova”. Svoje mišljenje izneo je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj.

“Ako ove zemlje priznaju Kosovo kao rezultat dijaloga sa Srbijom, onda to nije relevantno. Ja ne očekujem da ovih pet zemalja priznaju Kosovo u 2018. godini. Ne mogu da očekujem da će se naši odnosi promeniti, ali dijalog sa Srbijom može promeniti njihov pristup prema Kosovu”, rekao je Enver Hodžaj.

Poslanik Iljir Deda kritikovao je zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, s druge strane kritiku je uputio i kosovskim institucijama.

“Za ovih 10 godina nismo postigli mnogo, zato što smo na Kosovu imali jednu trku o zaslugama zbog priznavanja. Grčka je 2008. godine rekla da neće priznati Kosovo ali da ga neće ni blokirati, nakon čega je pozvala Kosovo da otvori svoju kancelariju u Atini. Deset godina nakon toga još uvek nismo otvorili kancelariju, zato što ne mogu da se dogovore koga će tamo poslati. Znači, sve je politizovano”, istakao je Deda.

Na sastanku je takođe rečeno da tri od pet država koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu imaju kancelarije za vezu u Prištini, dok samo jedna ne priznaje pasoše Kosova.

 

Izvor RTK2/Radio Konjtakt Plus

Comments

Pročitaj još