• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Nema roka za postizanje kompromisa sa kosovskim Albancima

Sumirajući godinu dana na čelu vlade. premijerka Ana Brnabic kaze da je generalno zadovoljna učinjenim mada uvek može više i bolje, ima i pouka koje treba da izvučemo.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, premijerka kaže da nema roka za postizanje kompromisa sa kosovskim Albancima i potpisivanje pravonoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, te ocenjuje da je predsednik Aleksandar Vučić na sebe preuzeo veliki teret – da proba da reši “kosovski čvor” za sve buduće generacije.

Brnabić za kaže i da će ona kao premijerka, ali i cela vlada u tome stajati iza Vučića i da u tome neće biti populisti, već će se truditi da generacijama koje dolaze ne ostave konflikte i nerešena pitanja.

Brnabić ne isključuje da bi moglo da dođe do promene formata dijaloga, ali napominje da, ukoliko se uključe SAD, što traži Priština, onda za stolom treba da budu i Rusija ili Kina.

Upitana šta ako narod odbaci pravno obavezujući sporazum s Prištinom, Brnabić kaže da to može da se desi, ali smatra i da onda narod treba da preuzme odgovornost za budućnost svoje dece.

“Ako i kada budemo imali neki uzajamno prihvatljiv kompromis na stolu, pre svega prihvatljiv za Srbiju, verujem da će narod stati iza svog predsednika i vlade”, kazala je Brnabić.

U tom je kontekstu navela i da su promene u vladi odložene, ocenivši da bi bilo neozbiljno pominjati tu temu dok “vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku” za KiM”. “Sada je važno da u svakom trenutku demonstriramo jedinstvo, jer je mnogo zemalja i ljudi u svetu koji bi želeli da vide razjedinjenu i slabu Srbiju”, dodala je.

 

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još