Đurić sa MSP Izraela o saradnji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Izraela Juvalom Rotemom, kojem je zahvalio na doslednom opredeljenju njegove države da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Đurić je visokog izraelskog zvaničnika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i predočio mu jasno opredeljenje Beograda za rešavanje svih problema u regionu mirnimi političkim sredstvima.

Beograd, kako je istakao, insistira na doslednom poštovanju dogovora postignutih u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU, pre svega na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao ključnog elementa Prvog briselskog sporazuma.

Đurić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su političke i ekonomske veze Srbije i Izraela iz godine u godinu sve jače, što se jasno vidi i u porastu broja investicija koje dolaze iz te zemlje.

Podsećajući da je Kraljevina Srbija pre jednog veka bila prva država koja je podržala Balfurovu deklaraciju, i time Jevrejima priznala pravo na formiranje države, Đurić je istakao da sa jednakim simpatijama i razumevanjem Srbija i srpski narod i danas neguju veze i prijateljstvo sa jevrejskim narodom i Državom Izrael.

Srpski i jevrejski narod, kako je naglasio, neraskidivo povezuje iskustvo teškog stradanja kroz istoriju i želja da se razvijaju i napreduju u miru u okviru svojih suverenih i demokratskih država.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Izraela u Republici Srbiji Alona Fišer-Kam.

 

Comments