• Početna>
  • Vesti>

Italija: Uhapšena kriminalna grupa, imala kontakte sa „novim UĆK-om“

Karabinjeri u Palermu priveli su 17 osoba koje se sumnjiče za transnacionalno kriminalno organizovanje radi krijumčarenja migranata i trgovine oružjem. Kriminalna organizacija je imala kontakte sa Koza Nostrom kojoj je prodavala oružje, ali i sa „albanskom paramilitarnom grupom ‘Nova UĆK’ koja je povezana sa džihadističkim krugovima“, javljaju italijanski mediji. Kriminalna grupa je aktivnosti imala u Švajcarskoj, Nemačkoj, Makedoniji i na Kosovu, prenose takođe. 

Isti mediji navode i detalje o istrazi koja je počela decembra 2016., „nadziranjem“ makedonskog državljanina Fatmira Ljatifija koji je živeo u Bolonjeti u Palermu, zajedno sa Đuzepeom Đangrosom, a za koje se sumnjalo da prodaju oružje iz „regiona Balkana“ i peru novac iz pljački.

Veruje se da je celokupna grupa takođe krijumčarila migrante, ali i „reciklirala zlato i dijamante“.

Ljatifi je, sa druge strane, bio odgovoran za krijumčarenje oružja. Imao je „kratke i duge cevi kao što je kalašnjikov, bombe – nešto od oružja je nedavno prodao balkanskim subjektima“, dodaju ovi mediji.

Jedan od kupaca je, ističu, tražen od strane makedonskih vlasti:

„On je borac paramilitarne grupe ‘Nova UĆK’ – protagonista krvavog oružanog napad koji se dogodio 2015. u makedonskom gradu Kumanovo.“

Ostali detalji bi takođe trebalo da budu saopšteni na konferenciji za medije koja je najavljena za 10.30.

 

Iyvor Kossev

Comments

Pročitaj još