NATO: Kosovo vidno napreduje

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali izjavio je u Prištini da NATO vidi stvarni napredak na Kosovu.

Međutim, on je ocenio i da Priština treba još toga da postigne, posebno na polju normalizacije odnosa sa Srbijom.

Posle susreta s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, Ali je rekao da došao na Kosovo da još jednom pokaže da je “Parlamentarna skupština veoma bliska s Kosovom, da je veoma vezana i posvećena Zapadnom Balkanu, jer je Zapadni Balkan esencijalni deo Evrope”.

“Vidimo stvarni napredak Kosova, ali vidimo da ima još da se radi, posebno u normalizaciji odnosa sa Srbijom, međutim, uvereni smo da je kosovsko rukovodstvo veoma moćno i da ćete beležiti uspeh na putu ka evoatlantskim integracijama”, rekao je Ali, koji je naveo i da se NATO zalaže za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage kroz ustavne promene.

On je dodao da prisustvo Kfora i napori koje je NATO uložio proteklih godina da doprinese stabilnosti, bezbednosti i miru, predstavljaju dokaz da Kosovo i Zapadni Balkan treba da budu što bliže Evropi.

“Perspektiva čitavog našeg regiona je jedna reč. Kao i druge zemlje, i Kosovo u NATO vidi bezbednost i trajni mir”, rekao je Haradinaj, nakon sastanka s predsednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Paolom Alijem.

Haradinaj je naglasio važnu ulogu NATO-a u garantovanju mira i bezbednosti i mirovne snage Kfoea ocenio kao važnog partnera na Kosovu. On je naveo da su Bezbednosne snage Kosova uz podršku NATO-a ispunile operativne kapacitete u pravcu transformacije u Oružane snage, u koordinaciji s međunarodnim partnerima.

Ali se tokom boravka na Kosovu susreo i s predsednikom Hašimom Tačijem i članovima Predsedništva Skupštine Kosova.

 

Izvor: B92

Foto: Beta

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."