Kancelarija za KiM: Skandalozna odluka Prištine o zabrani posete Vulinu na Vidovdan

Najoštrije osuđujemo skandaloznu odluku Prištine i posrednika u briselskom dijalogu da se ministru odbrane Republike Srbije Aleksandru Vulinu na Vidovdan zabrani poseta Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Jasno je da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove s namerom da se ponizi Srbija.

Ova odluka je tim gora što dolazi posle pristanka prištinske strane na sastanku u nedelju u Briselu da se pridržava do sada postignutih sporazuma, i ponaša sa uvažavanjem i poštovanjem prema strani sa kojom, navodno, želi dogovor.

Poseta ministra Vulina najavljena je u skladu sa ustaljenim procedurama i njeno onemogućavanje jeste najgrublje kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija.

Predstavnici pojedinih država su proteklih dana, takođe, probali da u našoj zemlji uvedu verbalni delikt, pokušavajući da našim državnim zvaničnicima sugerišu kakvu bi vrstu poruka trebalo da upute na Vidovdan, što je događaj bez presedana u diplomatskoj praksi” kaže se u saopštenju i dodaje da će Vulin  u vezi sa ovim pitanjem održati hitne konsultacije sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, o čijoj sadržini će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Comments