• Početna>
  • Vesti>

Dodeljene nagrade “Longin” i “Dimitrije Popović”

Tradicionalno, uoči Vidovdana, dodeljuje se nagrada “Longin” za sveukupno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti, kao i nagrada Dimitrije Popović, najuspešnijem mladom stvaraocu. I ove godine desetoro učesnika stvaralo je na likovnoj koloniji “Vidovdan 2018.”.

 Svetislav Slavković Kajzer, Dragoljub Stanković, Biljana Vuković, Velizar Krstić, Filip Ristić, Miodrag Anđelković, Neda Krstić, Gordana Jankov Kazimirović, Mirjana Anđelković i Jelena Krstić Andabaka, našli su se u ovogodišnjoj selekciji. Bio je to, po rečima Nebojše Jevtića, svojevrsni spoj mladosti i iskustva, dodir stvaralaca iz izolovanih sredina sa savremenim srpskim slikarima, produbljivanje i pomeranje u poetici koja se definisala kao Prištinska škola.

Umetnički savet i žiri Likovne kolonije „Vidovdan 2018“ u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva, Maja Todić, akademski slikar i Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, urednik likovnog programa Doma kulture „Gračanica“, doneo je odluku da se nagrada „Longin“ dodeli istoričaru umetnosti i slikaru Aleksandru Đuriću iz Beograda, za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti. Nagradu „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog stvaraoca na koloniji, žiri je dodelio Filipu Ristiću iz Štrpca.

– Jako mi je drago što sam dobitnik ove plakete, mislim da je veoma važno da se neke stvari ne zaborave i da ih vrlo dobro pamtimo – rekao je po uručenju nagrade mladi Filip Ristić.
Dobitnik nagrade Longin, Aleksandar Đukić zahvalio je svima, a posebno žiriju na dodeljenom priznanju.
– Ja se nalazim u periodu kada se svode životni i karijerni rezultati i gledam svet iz obrnute perspektive. Nisam čovek ispred slike, nego iza slike. Došao sam ovde zato što sam shvatio da ljudi oko mene koji mi dodeljuju ovu nagradu, sa ivice provalije, fizičke egzistencije i sopstvenog opstanka imaju snage da misle o drugome, o kulturi, o umetnosti – rekao je Aleksandar Đurić na dodeli.
„Specifičnim postupcima i ličnim izrazima umetnici odaju individualne, različite zrake prepoznavanja, koji spojeni zrače jednu višeslojnu umetničku celinu. Od realnih, asocijativnih i ekspresivnih predstva kosovskometohijskog pejzaža, preko dimnamičnih izraza, ikoničkih vizija, do formalnih apstraktnih predstava. S toga, ova izložba predstavlja heterogeni skup radova nastalih na ideji ličnih istina stvaralaca „- kaže Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.
Nagradu Longin ovogodišnjem dobitniku dodelila je Maja Todić, akademski slikar, dok je nagradu Dimitrije Popović uručio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. Majice sa likom Dimitrija Popovića nagrađenima je uručila Dimitrijeva majka Jorgovanka.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović naglasio je da je održavanje ove kolonije, kao i svih drugih manifestacija kulture od velikog značaja za opštinu.
– Kada likovna kolonija krene, za nas to znači, da je to početak proslave Vidovdana. Verujem da će tako biti i ubuduće. Umetnicima koji su došli iz cele Srbije želim da kažem da su ostavili jedan bitan i značajan trag za nas ovde – rekao je, otvarajući izložbu, Srđan Popović.

Izvor Radio Gračanica

 

Comments

Pročitaj još