• Početna>
  • Vesti>

Ansambl “Venac” čuvar kulturne baštine Srba na KiM

I ove godine jednu od najvažnijih kulturno-umetničkih manifestacija na Kosovu “Vidovdanske svečanosti” u Ropotovu, koja neguje kulturno nasleđe srpske zajednice, otvorio je proslavljeni Ansambl Venac u Gračanici. Ansambl koji je prošpartao čitavom planetom, najubedljiviji je ipak na kućnom pragu.

Gde god da se pojave članovi Ansambla Venac dobijaju ovacije za jedinstven pristup kulturnom nasleđu srpske zajednice na Kosovu, ali na svojevrstan, savremen način. Narodna nošnja i moderna šminka lepo se slažu.

Ansambl narodnih igara i pesama Venac osnovan je 1964. u Prištini kao nacionalni, profesionalni folklorni ansambl. Finansira ga Vlada Srbije.

I na otavranju ovogodišnje manifestacije “Vidovdanske svečanosti” u Velikom Ropotovu igrala su se kola i pevale pesme od davnina. Pored umetničkog nadahnuća uvek je potrebno i snage da se izdrži ovakav tempo, a članovi Venca to imaju.

Ansambl Venac jeste nacionalni, ali i pokretač i inspirator igre i pesme srpskog naroda na Kosovu, koje svedoče o viševekovnom doprinosu ovdašnjih Srba  kulturnim pravcima i civilizaacijskim tokovima Balkana, ali i čitave Evrope.

I danas u gotovo svim sredinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu,  aktivna su kulturno-umetnička društva koja imaju redovne međunarodne turneje, poput KUD Kopaonik u Leposaviću, koji svoje stvaralaštvo prezentuju i na samom mestu nastanka, u okviru idejnog koncepta Povratak ishodištu.
Izvor: RTV Puls

 

Comments

Pročitaj još