Peć i Šabac: Životne teme prioritet naše saradnje

Godinu dana prošlo je od kako je uspostavljena saradnja između jedne kosovske i jedne opštine iz centralne Srbije. Opština Peć i grad Šabac, sarađivaće u mnogim oblastima, a najviše u oblasti poljoprivrede i obrazovanja.

Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca je zajedno sa predsednikom skupštine uzvratio posetu opštini Peć, nakon što su prošle gotine u Šapcu boravili predsednik skupštine opštine Peć Islam Husaj i direktor odeljenja za obrazovanje. Ovo je inace prvi slucaj da jedna kosovska i srpska opština uspostave saradnju.

“U Srbiji generalno nijedan grad ili opština ne sarađuju sa opštinama na Kosovu i ja ne znam razlog. Ono što je meni bilo važno jeste da počnemo da razgovaramo i da počnemo da se bolje upoznajemo. Ja sam siguran da ne postoji nijedna prepreka kada rasčistimo nevažne stvari i nebitne teme, da ne postoji ni jedna prepreka da počnemo da pričamo o životnim temama. Životne teme su – kako da proizvodimo više, kako da zarađujemo više, kako da imamo bolje obrazovanje, kako da mladi iskoriste neke šanse koje se sada otvaraju, kako da uključimo građane više u odlučivanju i onda imate dovoljno tema da sa prijateljima ovde u Peći razgovaramo o tome. Mi možemo mnogo toga da naučimo od njih, oni mogu štošta dobro da čuju kako smo mi uradili u našem gradu”, izjavio je Zelenović.

Nebojša Zelenović obišao je i Goraždevac, najveće srpsko selo u opštini Peć gde je sa građanima razgovarao o tome kako da zajednički podrže zdrave ideje za razvoj ovog kraja.

Šabac i Peć imaju mnogo toga zajedničkog, kaže Zelenović za radio Goraždevac.

“Vrlo je zanimljivo da smo se mi kao gradovi i opštine sreli i počeli da sarađujemo, a vrlo smo slični i u političkim situacijama generalno, što je karakteristična stvar. Mi smo jedan od retkih opozicionih gradova u Srbiji, baš kao što je Peć na Kosovu, ali činjenica je da smo mi spremni da razgovaramo i to nas poprilično razlikuje od drugih“, smatra Zelenović.

I gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri smatra da je početak ove saradnje veoma dobar i da će se konkretni koraci videti veoma brzo.

“Mislim da će iduće godine da se vidi konkretna saradnja u prosveti i poljoprivredi i verujem da ćemo uspeti da napravimo konkretne korake u tom pravcu”, poručuje Muhadžeri .

Gradonačelnici Peći i Šapca, osim Goraždevca, posetili su opštinske institucije manastir Pećku Patrijaršiju, Radio Goraždevac i OŠ “Janko Jovićević” u Goraždevcu.

Izvor :Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još