• Početna>
  • Vesti>

J. Dedić: Mala matura protiče regularno, ove godine na KiM više osmaka, biće mesta za sve

Testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika, danas je počelo  trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce.

Nakon jezika, osmaci će sutra rešavati matematiku, a prekosutra kombinovani test.

Polaganje male mature počelo je bez problema i u osnovnim školama na Kosovu i Metohiji, potvrdila je za program Radio Kosovske MItrovice načelnica školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić.

“Sve protiče u redu, počev od distribucije testova koji su bezbedno stigli do svih punktova, pa preko dežurstava nastavnika, supervizora, direktora škola, svi su na svojim mestima. Ključ, odnosno rešenje testa stiže i onda pregledači obavljaju svoj deo posla” kaže Dedić.

Na testovima osnovci mogu da ostvare 40 bodova iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok će uspeh iz škole nositi najviše 60 bodova, objašnjava Dedić.
Dešifrovanje testova zakazano je za 20. jun, a konačni rezultati biće objavljeni 28. juna.

Upis učenika u srednje škole je 9. i 10. jula.

Osmi razred  na Kosovu i Metohiji završilo je oko 1500 đaka i kako kaže Dedić, biće mesta za sve u srednjima školama.

“Biće mesta za sve, čak I nešto više mesta imamo. Ove godine beležimo oko 80 osmaka više nego prethodne godine što je odlična vest” kaže Dedić.

Ona dodaje da u školsku 2018/ 2019. školska uprava ulazi sa prilično dobrim iščekivanjima i dobrim uslovima za rad ali se nada da neće biti problema sa velikim brojem tehnološki viškova.

Govoreći o sve manjem broju đaka, usled čega širom zemlje dolazi do gašenja odeljenja pa čak i škola, Dedić napominje da zasad nema takvih problema.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još