Priština: Liberalizacija viza “završeno” pitanje

Kosovske institucije ne očekuju iznenađenje od Evropske unije, kada je reč o liberalizaciji viza. U kosovskoj vladi, ali i na drugim državnim instancama su čvrsto uvereni da će do kraja ove godine, građani Kosova moći slobodno da se kreću bez viza u Šengen zoni.

Prema rečima zvaničnika u Prištini, Kosovo je završilo svoj deo posla u ispunjavanju kriterijuma i da je sada “na Evropskoj uniji i državama članicama”, da donesu odluku o ukidanju viza za građane Kosova.

Ministarka za evropske integracije u kosovskoj vladi Durata Hodža kaže za Radio Slobodna Evropa, da su očekivanja realna i po njenim rečima, za ovaj optimizam se mnogo radilo.

“Optimizam zasnivamo na radu koji je ostvaren, jer smo zaista uradili veliki posao, ali i optimizam se zasniva na našim kontaktima u izjavama visokih zvaničnika institucija Evropske unije. Pre nekoliko dana na Kosovu je boravio izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu g. Šoltes, koji je i sam izjavio da je optimista da će se liberalizacija dogoditi do kraja godine”, rekla je Hodža.

Posle nekoliko sastanaka sa političkim predstavnicima i predstavnicima civilnog društva izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Igor Šoltes je pre nekoliko dana izrazio optimizam da će se liberalizacija viza za građane Kosova omogućiti do kraja ove godine.

Ministarka za integracije je rekla da su kosovske institucije i Ministarstvo za integracije radili ubrzanim tempom na ispunjavanju preostalih kriterijuma za liberalizaciju viza.

“Mi smo postigli veoma veliki uspeh u ovoj oblasti. Ali, ne treba da povezujemo borbu protiv kriminala i korupcije za proces evropske integracije, za to je potrebno još više, da se ojača vladavina zakona”, rekla je Hodža.

Predstavnici civilnog društva i novinari sa Kosova, su napisali otvoreno pismo Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, sa zahtevom za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova. U ovom pismu oni su nabrojali razloge zbog kojih građani Kosova ne zaslužuju da i dalje ostanu jedini u izolaciji u regionu.

Emruš Ujkani, profesor Evropskog prava, govoreći za Radia Slobodna Evropa, ukazuje na to da je sa stanovišta procesa liberalizacije viza, Kosovo obavilo posao, ali kako on kaže, i dalje treba da budu oprezni u izjavama vladinih zvaničnika.

“Bio bih više rezervisan, nije da ne delim mišljenje istog sa zvaničnicima u mnogim oblastima, ali treba biti oprezan u svemu što kažemo i što obećavamo javnom mnjenju. Građani su i tako umorni od obećanja, mislim da sam bio više rezervisan. Međutim, odluka zavisi od EU, od država članica, uključujući i Španiju”, rekao je Ujkani.

Međutim, profesor Ujkani, kaže da bi produženje roka za liberalizaciju viza za 2019. godinu bilo katastrofalno za Kosovo.

“Iz razloga što u 2019. godini, Evropski parlament, ulazi u izbore i novo zakonodavstvo ne može da se konstituiše i stvarno ne očekujem donošenje odluke ni u 2019. godini”, rekao je Ujkani.

Tokom meseca juna očekuje se da će EU dati prvu procenu o ispunjenim kriterijumima. Među ključnim kriterijumima je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ako organi EU potvrde svoju volju za liberalizaciju viza, onda ostaje na članicama EU da donesu svoje odluke.

Kosovske institucije očekuju da će procedure u EU biti uspešno završene do kraja ove godine.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Foto: RTV Mir

Comments

Pročitaj još