Lešak: Podignut spomenik borcu sa Košara

Borcu sa Košara, Zoranu Mijatoviću, redovnom vojniku koji je u vreme NATO agresije branio granicu prema Albaniji, saborci i drugovi podigli su spomenik na trgu u Lešku. Osveštanje spomenika obavili su sveštenici sa ovog prostora. Program koji je pratio ovaj čin pripremio je profesor veronauke Milutin Popadić.

Posle 15 godina, od nestanka na Košarama, vojniku, heroju,  Zoranu Mijatoviću, drugovi saborci podigli su spomenik u Lešku.

“Kao borac sa Košara, došao sam na ideju da podignem spomenik mom sugrađaninu, zemljaku, Zoranu Mijatoviću, da mu se odužim na neki način, a i da ne dam da njegovo ime ode u zaborav. Zoran Mijatović je bio sa mnom u 125. motorizovanoj brigadi, koja je na karauli Košare braniola otadžbinu. Tada smo svi bili uglavnom dvadesetogodišnjaci, ali smo svoj zadatak, iako mladi, maksimalno profesionalno obavljali”, rekao je Darko Anđelković, inicijator izgradnje spomenika.

U prisustvu majke i sestre, mnogobrojne rodbine, saboraca i prijatelja, sveštenici su osveštali spomenik.

“Darku se puno zahvaljujem, što je ovo prirerdio za mog sina. Posle 19 godina je i dalje je prisutna tuga i bol, ne zaboravlja se nikada“, naglasila je uplakana Bogomirka Mijatović, majka pokojnog Zorana.

Gordana Sekulić, sestra pokojnog Zorana je zahvalila Darku Anđelkoviću što je sve organizovao i omogućio da se Zoran nikad ne zaboravi.

Svedok stradanja srpskih mladića na Kosovu i Metohiji, protojerej Miroslav Popadić, obratio se skupu:

“Ja, moja braća, sveštenici ovde danas, gledajući se ovde, ponosni smo na vas, naša duhovna svetosavska deco, jer vidimo i osećamo da tu poruku nosite i čuvate u svojim srcima, da ne zaboravljate mnogobrojna i mnogoputna stradanja i razaranja naše otadžbine, da pamtite sve muke i nevolje našega roda, da se sećate onih koji za svoju otadžbinu dadoše ne srebro, ne zlato, nego nešto mnogo više, dadoše svoje živote. Ali ipak, braćo i sestre, bilo je jedno mesto gde je bilo najteže, najstrašnije. To mesto bila je jedna srpska kapija, kapija na kojoj su hrabro, danonoćno stajali kosovski vitezovi, bolje reći deca od 18,19 i 20 godina. Među njima bio je i naš brat Zoran“, istakao je protojerej Miroslav Popadić.

Predsednik Crkvene opštine Vračevo-Lešak, i jedan od inicijatora izgradnje spomenika Zoranu Mijatoviću, dr Bratislav Jovanović podsetio je prisutne kako je Zoran svoj život dao za veru i otadžbinu.

“Nisu umrli svi heroji, već evo svedoči nam i Zoran Mijatović, koji je dao svoj mladi život za veru i otadžbinu, koga nije zahvatila zapadnjačka reka i koji je, možda ne znajući, u sebi nosio stihove Milana Rakića“, rekao je dr Jovanović.

U ime lokalne samouprave, skupu se obratio član Privremenog organa opštine Leposavić, Radoš Mihajlović.

“Mi, građani opštine Leposavić, ćemo uvek da se sećamo svih žrtava, to nam je i dužnost i obaveza. To pokazujemo danas našim prisustvom, a mi, ispred opštine Leposavić ,želim da još jednom naglasim, bićemo tu uvek za porodice, da pomognemo onoliko koliko budemo mogli“, naglasio je Mihajlović.

Osveštanje spomenika pratio je program koji je pripremio profesor veronauke u Lešku, Milutin Popadić. Njemu su organizatori izgradnje spomenika dodelili priznanje.

“Ovo je prvi spomenik koji je podignut, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celoj Srbiji, srpskom junaku koji je poginuo na Košarama. Prošle godine je podignut velikom rodoljubu Tiboru Cerni, a ovo je prvi Srbin koji je dobio spomenik u svom rodnom mestu. Ponosan sam na ovaj dan i na priznanje koje sam dobio. Sve ovo sam radio, jer me je tako srce vodilo, da proslavimo srpsko junaštvo, a pre svega Boga. Ovaj dan, zbog svih svih nas ovde sabranih i zbog ove nagrade, pamtiću celog života.

Zoran Mijatović bio je redovan vojnik u 125. motorizovanoj brigadi, koja je u vreme NATO agresija bila raspoređena na granici sa Albanijom. U akciji, koju su albanski teroristi izveli 15. aprila 1999.godine, ovaj hrabri borac je zarobljen. Posmrtni ostaci su pronađeni i predati porodici 2003. godine.

Današnjim činom borci sa Košara odužili su se svom drugu i svima onima koji su dali živote za slobodu otadžbine.

 

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još