Mogerini očekuje Vučića i Tačija na dijalogu o ZSO

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je učestala kontakte s Beogradom i Prištinom s ciljem da se krajem meseca u Briselu sastanu predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i da u nastavku dijaloga razgovaraju o konačnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa dve strane, uključujući formiranje ZSO.

Federika Mogerini dobija predloge i sugestije Beograda i Prištine o sadržini nove runde dijaloga koji treba da obuhvati primenu svih dosad postojećih sporazuma, rekli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU.

Zamoljeni da potvrde da je u telima EU razmatrana neka vrsta nacrta pravno obavezujućeg sporazuma Beograd-Prištini, ovi zvaničnici su uzvratili da neki baš uobličeni nacrt i ne postoji, ali se razmenjuju predlozi, zamisli, načelna rešenja svih strana.

Medjunarodni diplomatski krugovi su Beti u Briselu preneli da srpski predsednik nije prihvatio pre svega od Vašingtona, a delom i dve članice EU, ponudjen predlog obavezujućeg sporazuma Beograd-Priština, kojim se Srbiji garantovalo stvaranje Zajednice srpskih opština, sa svim elementima zaštite koje traže Beograd i kosovski Srbi, ali s tim da “Beograd prihvati ulazak Kosova u medjunarodne institucije”.

Funkcioneri u Briselu podvlače da obe strane moraju da sprovedu sve utanačene dogovore, a svakako i formiranje ZSO, uz opasku da ima i nekih dogovora koje Beograd nije sproveo.

Na opasku Bete da vlasti u Prištini pet godina izbegavaju i da počnu s primenom ključne obaveze iz Briselskog sporazuma, a to je stvaranje ZSO, rečeno je da se u EU očekuje da kosovske vlasti sprovedu obećanje da će do avgusta izraditi statut ZSO, što bi trebalo da podstakne konačnu izradu struktura ovog tela institucionalne zaštite Srba na Kosovu.

Zamoljeni da se osvrnu na medijske izveštaje, kao i sugestije u Prištini i Vašingtonu, da bi SAD trebalo da se neposredno uključe u dijalog Beograd-Priština, odgovor zvaničnika u Briselu je bio da je visoka predstavnica EU ta koja posreduje u dijalogu.

 

Izvor: TV Most / Beta

Foto: Tanjug

Comments