Simić: Žele da uvuku Srbiju u vrtlog nestabilnosti

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS, povodom sve češćih napada na Srbe i njihovu imovinu na KiM, da nekima ne odgovara napredak Srbije i da zato pokušavaju da uvuku Srbiju u vrtlog nestabilnosti.

Simić ističe da je reč o sinhronizovanim napadima u sredinama u kojima su Srbi u manjini. Dodaje da je cilj zastrašivanje povratnika i Srba na Kosmetu.

“Ono što čujemo od onih koji se staraju o bezbednosti na KiM, bolje da ne čujemo nego da licemernim izjavama relativizuju napade”, kaže Simić.Ističe da “tamni krugovi iz Prištine” pokušavaju da destabilizuju prostor Balkana.

Simić napominje da kosovska policija, Kfor i bezbednosne službe ne rade svoj posao jer se dešavaju incidenti koji nisu izilovani. Reč je o seriji incidenata, a od 1. maja ih je bilo više od 20.Zato Srpska lista, kaže Simić, zahteva od međunarodnih predstavnika da pojačaju preventivno delovanje i prisustvo u srpskim sredinama i da spreče napade.

Ističe da danas u podne imaju sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte i da će zahtevati jasniju osudu napada a u narednim danima se očekuje sastanak i sa komandantom Kfora.Simić poručuje da je reč o problemu koji prevazilazi mogućnosti lokalne policije da reaguje jer ona to ne želi.

Napomenuo je i da je prisutno bežanje od odgovornosti i skrivanje iza “traljave kosovske policije” koja ne želi da radi svoj posao, a u Starom Grackom je njihov pripadnik i vršio nasilje.”To je ono što plaši pored ćutanja na otvoreno nasilje”, navodi Simić.Kaže i da neko stvara takvu klimu pred dogovore koji se očekuju u Briselu.

Kako navodi, Srpska lista se divi predsedniku Vučiću zbog želje za dijalogom sa neiskrenim učesnicima koji ne moraju da ispune ni ono što su potpisali.

“Kad god imamo razgovore, dešavaju se etnički motivisani napadi koje kosovska policija nikada ne registruje kao etnički motivisane”, kaže Simić.Kada je reč o predlogu zakona o verskim slobodama, Simić navodi da je on u prvom čitanju u načelu bio dobar sa određenim manjkavostima, ali su albanski poslanici podneli amandmane i obesmislili zakon i ugrozili zaštitu imovine SPC na KiM.

Međutim, kaže da je Srpska lista izrazila oštar protest i da taj zakon bez glasova srpskih polsanika ne može biti izglasan.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još