Održan okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga

U nastavku unutrašnjeg dijaloga o KiM danas je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM zatražilo da se dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamrzne dok, kako je rekao predsednik udruženja Simo Spasić, Albance u tom dijalogu predstavljaju zločinci.

Na okrugom stolu u Palati Srbija, Spasić je rekao da Udruženje traži od Specijalnog suda za zločine OVK da pohapsi komandante nekadašnje OVK, te da država Srbija raspiše referendum o KiM.

“Pitanje mora biti da li ste da Srbija ide u Evropu bez KiM. Da vidimo šta će građani da kažu”, naveo je Spasić na okruglom stolu koji je počeo minutom ćutanja za sve kidnapovane i ubijene na KiM.

Naglasio je da Udruženje nije saglasno da Srbija bez KiM bude primljena u EU i dodao da podržava predsednika Aleksandra Vučića kome je, navodi, izuzetno teško zbog pritisaka oko KiM.

Snežana Marković Zdravković iz Udruženja kaže da je pitanje šta izabrati i čemu se dati – prošlosti ili budućnosti.

“Izmiriti prošlost, i budućnost neće imati problema. Izmirivanje prošlosti jeste proces ali ako se ne vidi kraj tog procesa onda je zamrznuti konflikt”, kaže Marković Zdravković na okruglom stolu kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Upitala je šta ako se zamrznuti konflikt “otopi”, te izrazila nadu da će se iznaći rešenje koje neće značiti prolivanje krvi.

Ona je rekla da se nad Srbima “vrše najmonstruozniji zločini od zločinaca koji bi da zatru sve srpsko, a zločinci su sigurni da ih ruka pravde nikada neće stići”.

Prošle godine u martu je, kaže, u Prištini otvoren centar za nestala lica čiji su članovi porodice i albasnkih i srpskih žrtava te upitala pod čijim institucijama je registrovana ta nevladina organizacija, koliko Srba sa KiM poseduje dokumenta tzv “države Kosova”.

Navela je i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema zakon o civilnim žrtvama rata, te da treba tražiti izgradnju spomen obeležja dostojna srpskih žrtava na KiM.

Potpredsednik Udruženja Dragan Piljević zahvalio je predsedniku Vučiću i pozivu za učešće u unutrašnjem dijalogu.

Naveo je da su otimice i ubistva bila sredstavo za zastrašivanje srpskog stanovništva i drugih nealbanaca.

“Zločinci nikada nisu bili procesuirani, hapšeni i nije došlo do pravde, štaviše posle svih ovih godina najviše boli što su isti zločinci nagrađeni od međunarodne zajednice sa visokim funkcijama u teriorističkoj NATO državi na kojoj svu vlast drži i dalje Kfor”, kaže Piljević.

Kazao je da se sprovode dvostruki aršini kad je reč o otetim i ubijenim Srbima i dodao da se najveći broj otmica desio posle dolaska NATO u vidu Kfora i Unmika.

Naveo je i podatak Vlade Srbije za koji je rekao da je iz 2004. i koji pokazuje da se sa KiM proterano i intereno raseljeno 287.000 Srba i drugih nealbanaca.

Predsednik srpske koordinacije stradalih, ubijenih i kidnapovanih sa prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić rekao je da je 28. maja delegaciju srpske kordinacije primio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Predočili smo mu šta je misija srpke koordinacije – da se suprotstavimo jednoj nepravednoj matrici da su Srbi krivi za sve na prostoru bivše Jugoslavije, da su oni okupatori i da su njihove žrtve žrtve drugog reda”, rekao je Čelić.

Kaže da se takva matrica da su Srbi krivi i poražena strana ponavlja i u dijalogu u Briselu, te da udružanja treba da “dignu glas” i internacionalizuju pitanje ljudskih prava Srba na KiM.

Naveo je da senzibilnost prema žrtavama i porodicama mora da bude mnogo veća, te najavio da će zvanično tražiti prijem kod Vučića.

On je, kao i drugi učesnici, negodovao što današnjem okruglom stolu ne prisustvuju najviši predstavnici države Srbije.

Pored Kozareva, skupu su prisustvovali i direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević i direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović.

Današnji okrugli sto organizovali su Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM i radna grupa Vlade Srbije.

 

Izvor: Kancelarija za KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Comments