Napadi na Srbe na KiM više nisu serija izolovanih incidenata

Svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji više nisu serija izolovanih incidenata, već, po svemu sudeći, organizovani teror, kojim se preti ne samo našim građanima u pokrajini, već i našoj državi.

I pored naših stalnih apela da se pruži šansa razgovorima i miroljubivim sredstvima za rešavanje nesuglasice, na terenu imamo sve frekventnije napade – nekada oni imaju pojavni oblik imovinskih delikata, a nekada su sasvim neprikriveni napadi iz mržnje, kao u slučaju najnovijeg kamenovanja srpskih kuća u Kosovskoj Vitini, navedeno je u saopštenju.

Sve češće od onih kojima je posao da se staraju o bezbednosti svih žitelja Kosova i Metohije, umesto sankcija za počinioce, dobijamo glasno ćutanje ili neprimerene javne reakcije, kojima se napadi relativizuju i banalizuju na nepristojan i ciničan način.

Pronalaženje i kažnjavanje počinilaca jedini je način da se ovaj talas nasilja zaustavi.

Po ko zna koji put naglašavamo da je obaveza ove generacije da izgradi odnos poverenja između srpskog i albanskog naroda i da stvori uslove za suživot, jer svaki drugi scenario vodi nas u nove omraze i nasilja.

Srbija je spremna da iskreno učestvuje u tom procesu, ali je spremna i da stane iza svojih građana na Kosovu i Metohiju i njihovih ugroženih osnovnih ljudskih prava.

 

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."