• Početna>
  • Vesti>

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO o socijalnoj zaštiti

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština danas se, u okviru procesa izrade nacrta statuta ZSO, sastao sa direktorima centara za socijalni rad iz sredina sa većinskim srpskim stanoviništvom.

Predstavnici ustanova socijalne zaštite su na sastanku istakli da je neophodno da Zajednica srpskih opština ima pun nadzor nad ustanovama iz postojeće mreže centara za socijalni rad u ovim sredinama sa višedecenijskim iskustvom, te da mora ostati povezana sa socijalnim sistemom u centralnoj Srbiji.

Taj nadzor se, kako su precizirali, mora ostvarivati u čitavom spektru oblasti, od socijalne zaštite do penzijskog i invalidskog osiguranja i zaštite nezaposlenih lica.

Pored toga, Zajednica srpskih opština, prema njihovoj oceni, da bi u punoj meri mogla ispuniti svrhu svoga postojanja, treba da ima i pravo da osniva ustanove socijalne zaštite.

Sagovornici su postigli saglasnost da je stavljanje ove oblasti pod nadležnost Zajednice srpskih opština uslov opstanka velikog broja Srba na Kosovu i Metohiji, posebno najranjivijih kategorija stanovništva.

Članovi Upravljačkog tima naglasili su da će ovom aspektu izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština pokloniti posebnu pažnju.

 

Izvor Radio Kosovska Mitrovica – Saopstenje

Comments

Pročitaj još