Haradinaj: Tehnički dijalog besmislen ako energetika ne prethodi ZSO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen, ako prva tačka nije energetika.

Kako kaže, Begrad i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju Zajednice/Asocijacije srpskih opština.

Haradinaj je odgovarajući poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova Hikmeti Bajrami, rekao da su saglasni da tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika, preneo je RTKlive.

“Već smo stigli u ovu fazu, nažalost ne našom voljom, već neko vreme se ne vodi tehnički dijalog upravo zbog ove situacije, smatrali smo da je besmisleno sedati za sto kada prva tačka nije energetika, ne odbijamo druge teme ali ova treba da bude prva, a srpska strana pomera dnevni red, tako da prva tačka bude Asocijacija. Nažalost to misle i Evropljani”, rekao je Haradinaj u kosovskom parlamentu.

On je rekao i da je Priština imala “ne tako prijatnu komunikaciju sa posrednicima u dijalogu”, ali je dodao da se čeka na dalji razvoj situacija.

Haradinaj je kazao da misli da je skupština u pravu kada kaže da nema smisla baviti se drugim temama pogrešnim redosledom, a ne baviti se ozbiljno pitanjem energetike.

Prema njegovim rečima, vlada je izdvojila milion evra za energetiku, ali to neće večno trajati jer će po njemu ili biti pronađeno rešenje ili će, kako je rekao, “Kosovo delovati jednostrano na tržištu”.

Inače, druga runda tehničog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je prekinuta 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović. Treća runda tehničkog dijaloga je bila zakazana za 21. mart, ali ona nije održana jer su predstavnici prištinskog tima u Brisel došli nespremni za razgovor o formiranju ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je tada da naša delegacija odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta ZSO:

“Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovara. Rezolutno zahtevamo donošenje statuta ZSO u neizmenjenoj formi, na onaj način na koji je to dogovoreno, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte”, rekao je tada Đurić.

Izvor: Tanjug, TV Most

 

 

Comments