Srpska lista osudila dešavanja u Petriču kod Kline

Srpska lista najoštrije je osudila današnja dešavanja u Petriču kod Kline u kojima su Srbi sprečeni da posete pravoslavni hram u tom mestu, povodom praznika Trojice.

“Najoštrije osuđujemo otvoreno neprijateljstvo koje se   demonstrira danas u selu Petrič prema raseljenima iz Metohije, i kojim  se direktno onemogućava pravo na slobodu kretanja Srbima na Kosovu i   Metohiji” navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste primećuju da nakon što čelni ljudi kosovskih institucija deluju kršeći sopstvene   zakone i nameravaju da grade put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki  Dečani, sada se i građani organizuju i sprečavaju raseljene Srbe da   obiđu crkvu Svete Trojice i selu Petrič, na taj način onemogućavajući   slobodu kretanja i kršeći ljudska  prava prognanih Srba.

“Devetnaest godina nakon sukoba raseljenim Srbima se onemogućava da se vrate na  svoja imanja, otimaju se kuće i optužuju za navodne zločine, blokiraju  se putevi kada raseljeni žele daobiđu groblja i svoje crkve onda se  pitamo da li je ovo primer suživota o kome pred stranim predstavnicima govore kosovski zvaničnici? Da li je želja za integracijom teritorije bez Srba jedina želja   kosovskih političara u dijalogu sa Beogradom. Apelujemo na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na kosovske   institucije i zaštiti ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, jer će   ćutanje biti shvaćeno kao znak odobravanja” stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još