• Početna>
  • Vesti>

Koha: Srpska lista traži ustavne izmene, Albanci protiv

Srpska lista želi ustavne izmene kako bi se otvorio put za osnivanje Zajednice srpskih opština, dok prištinske institucije navode da je to nemoguće, piše “Koha”.

 Igor Simić, poslanik Srpske liste, kaže da Briselski sporazum o formiranju ZSO ne može da se realizuje bez ustavnih izmena i, prema njegovim rečima, to je deo plana za formiranje Zajednice srpskih opština.

“Apsolutno su neophodne te izmene, ne samo ustavne nego i izmene svih drugih zakona kako bi se omogućilo prilagođavanje pravnog okvira Prištine, u skladu sa Briselskim sporazumom. To je jedini način za formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu. Ukoliko nemamo ovaj prvi korak, sve ostalo predstavlja ponovno odlaganje i problem sa formiranjem”, rekao je Simić za Radio Slobodna Evropa.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani, profesor međunarodnog prava, rekao je da prvi sporazum o  “Asocijaciji”, postignut u Briselu 2013, ne može da se sprovede bez ustavnih i zakonskih izmena.

Hasani je dodao da poslanici Srpske liste imaju legitimno pravo da iniciraju ustavne izmene, poštujući procedure koje predviđaju određeni broj sakupljenih potpisa, 30 poslanika u ovom slučaju.

S druge strane, Miljaim Zeka, član Odbora za lokalnu samoupravu i poslanik Inicijative, kaže da neće prihvatiti nikakvu ustavnu izmenu putem koje će ZSO postati “mini država”.

Armend Zemaj iz DSK-a navodi da se ustavne izmene sprovode samo kada su u korist Kosova, njegovog razvoja, ali neće biti ustavnih izmena kada one ugrožavaju integritet Kosova.

Prema Naimu Rašitiju, zahtev Srpske liste za ustavne izmene stiže u kritičnom trenutku jer se vrše pripreme za finalni dijalog između Prištine i Beograda, a to je pokušaj Beograda da Srbi kreiraju autonomiju.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još