• Početna>
  • Vesti>

Apostolova i Delavi: Pridržavati se zakona o zoni Visokih Dečana

Foto: Fejsbuk, Manastir Visoki Dečani

Šefica kancelarije Evropske unije Natalija Apostolova i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi poručili su kosovskim vlastima da treba da se pridržavaju zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Povodom radova na putu koji su juče počeli i ubrzo prekinuti u zoni Visokih Dečana, Natalija Apostolova je poručila da je veoma važno pridržavati se zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

“Savet za implementaciju i posmatranje odobrava svaku moguću akciju”, poručila je Apostolova na “Tviteru”.

Američki ambasador Greg Delavi takođe je prokomentarisao situaciju ističući da su SAD u potpunosti saglasne sa stavom OEBS-a po ovom pitanju.

Misija OEBS na Kosovu je u subotu saopštila da je sa zabrinutošću pratila radove na putevima u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, kao i da pozdravlja odluku o prekidu radova.

OEBS je potvrdio da je teška mehanizacija povučena iz te zone i podsetio da bilo kakve radove u toj zoni mora da odobri Savet za implementaciju i posmatranje.

Na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, u subotu su započeti radovi, iako to nije u skladu sa kosovskim zakonima, niti sa standardima Uneska.

Na put je dovezena teška mehanizacija, a radovi su prekinuti nakon reakcija međunarodnih predstavnika i nevladinih organizacija.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / RTS

Comments

Pročitaj još