Zvečan: Obeležen Evropski dan parkova

Opština Zvečan, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i međunarodnim organizacijama, obeležila je  danas Evropski dan parkova .

Organizatori aktivnosti su zajedno sa mališanima škole “Vuk Karadžić” i predškolske ustanove “Lane” zasadili cveće, postavili klupe i skulpture u dvorištima ovih ustanova.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je tom prilikom rekao da će Opština Zvečan će nastaviti da inicira i podržava sve aktivnosti vezane za povećanje važnosti očuvanja zelenih gradskih površina koji su neophodni za poboljšanje kvaliteta života.

“Opština Zvečan će nastaviti da se zalaže za primenu principa održivog korišćenja prirodnih resursa i zaštite životne sredine i upravo to će biti imperativ lokalnog ekonomskog razvoja opštine Zvečan imajući u vidu međusobnu direktnu zavisnost pojedinih privrednih grana i stanja životne sredine.

Uporedo sa unapređenjem sistema odlaganja otpada, a u duhu dobre prakse upravljanja otpadom, iniciracemo u opštini Zvečan reciklažne programe kao način poboljšanja kvaliteta života i zdravlja stanovništva, koji su značajani zbog očuvanja resursa, uštede energije i smanjenja zagađenja.  Podrškom mikro reciklažnim postrojenjima za papir, karton, PET, metalnu ambalažu i strateškim razvojem sakupljačke infrastrukture, kontejnera, obezbedićemo zainteresovanost tržišta za otkup prikupljenih sirovina” istakao je Janković.

Opština Zvečan, navodi, ima jaku i održivu saradnju sa civilnim društvom i međunarodnim organizacijama, a zahvaljujući Fakultetu umetnosti 5 novih skulptura od danas su u dvorištima ovih ustanova.

Direktorka PU “Lane” Zorica Keljanović izrazila je zahvalnost zbog akcije u kojoj će dvorište ove ustanove dobiti još lepši izgled.

Opština Zvečan je ove aktivnosti sprovela u saradnji sa Novom društvenom inicijativom , organizacijama “Domovik” , “Santa Marija” , Karitas i Oebs.

Evropski dan parkova obeležava se u cilju promocije zaštićenih delova prirode širom Evrope, podizanja svesti ljudi o životnoj sredini i važnosti očuvanja prirode u urbanim sredinama.

 

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još