• Početna>
  • Vesti>

Književna nagrada “Grigorije Božović” Vladimiru Pištalu

Žiri za dodelu književne nagrade „Grigorije Božović“ za 2017. godinu koji je radio u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), na završnom sastanku 21. maja 2018. godine, doneo je odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, pripadne Vladimiru Pištalu za višestruko plodan i podsticajan stvaralački dijalog sa mišlju i delom Ive Andrića ostvaren u knjizi Sunce ovog dana.
Iako je u podnaslovu određena kao „Pismo Andriću“, ova slojevito i složeno građena, žanrovski otvorena knjiga, izgrađena je na dvostrukoj osnovi. Jedan njen deo podrazumeva celokupno literarno delo našeg velikog pisca: njegove tematske preokupacije i značenjske dosege, dok drugi predstavlja raznorodne autorske stilsko-jezičke i misaone, asocijacije varijacije i uopštavanja u samoizabranim okvirima.
Pisana kao „knjiga duboke odanosti“, kao neizbežan i nužan razgovor sa Andrićevim delom i životom, Sunce ovog dana svojim misaonim uvidima obuhvata najistaknutije pojedinosti piščevog prepoznatljivog književnog sveta i vizije, ali pronicljivo zahvata i neke dominantne teme savremenosti i prema njima iskazuje jasan, kritički, autorski stav.
Neobična a celovita po svom sklopu, izrazita po svom književno- umetničkom prinosu, aktuelnosti i ukupnoj vrednosti, ova knjiga Vladimira Pištala predstavlja izredno ostvarenje. Istinski važan i vredan događaj u našoj književnosti i kulturi.
Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Vladimiru Pištalu biće uručena na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u petak, 1. juna 2018. u 12.00.

Comments

Pročitaj još