Jevtić sa Sarazinom o problemima Srba na Kosmetu

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, razgovarao je danas u Prištini sa članom Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga, Manuelom Sarazinom, koga je upoznao sa važnošću dijaloga Beograda i Prištine, te da smatra da bi ga trebalo voditi na dva nivoa na visokom političkom u Briselu i na lokalnom.

Kako je saopšte iz Jeftićevog kabineta, na taj način se može doći do konkretnijih i pre svega praktičnih rešenja u životnom smislu.

“Veliki broj problema koje Srbi na Kosovu imaju, lakše i kvalitetnije rešavamo saradnjom sa zvaničnim Beogradom. Predstavnici Srpske liste na Kosovu često insistiraju da se problemi Srba rešavaju na institucionalan način jer smatramo da se jedino na taj način može iznaći dugoročno rešenje za celokupnu situaciju koja i Prištinu i Beograd danas stavlja u nezavidan položaj”, kazao je Jevtić.

On je rekao da ako se želi dugoročna stabilnost u regionu i napredak u mnogim oblastima onda se na tome mora ozbiljno raditi.

Jevtić je govorio i o važnosti formiranja Zajednice srpskih opština, naglasivši da njeno formiranje garantuje opstanak Srba na Kosovu preko njenih ključnih oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja.

Izneo je mišljenje da bi bolja ekonomska situacija uticala i na odnose dva naroda jer bi se kako je rekao ” boljom ekonomskom klimom prevazišle i mnoge nesuglasice”.

“Opština Štrpce je dobar primer suživota i multietničnosti. Po modelu ove opštine treba raditi na rešavanju mnogih problema u odnosima dva naroda”, kazao je Jevtić.

Ministar je, kako se navodi, dobio poziv od Sarazina da ponovo poseti Nemačku i razgovara sa njenim privrednicima i predstavnicima vlasti o ključnim pitanjima za napredak društva.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još