• Početna>
  • Vesti>

Euleks nema mandat da hapsi Labana, Tači traži proveru

Foto: EULEX

Misija Euleksa primila je zahtev od srpskih vlasti da uhapsi Radomira Labana, koji je u kosovskoj skupštini imenovan za sudiju Ustavnog suda, ali Misija navodi da nema mandat da ga hapsi, dok kosovski predsednik traži da se dodatno proveri Labanova prošlost.

Kako je Radiju Slobodna Evropa rečeno u kabinetu Hašima Tačija, on neće imenovati Labana za sudiju Ustanog suda dok se provera ne obavi.

Inače, Misija Euleksa saopštila je da je primila pismo od predsednika suda u Kraljevu u novembru prošle godine, a koji je tražio asistenciju za izvršenje konačne odluke, ali kako se navodi u saopštenju, u sadašnjem mandatu Misija nema ovlašćenja da sprovede takav zahtev.

“Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu u Kraljevu”, navodi se u odgovoru Euleksa, a prenosi RSE.

U međuvremenu, a “zbog sumnji koje su se pojavile u vezi s Labanovom prošlosću”, kosovski predsednik neće ga imenovati dok nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru, rečeno je u Tačijevom kabinetu.

Radomira Labana pravosudni organi u Srbiji traže zbog izdržavanja šestogodišnje kazne kao jednog od ukupno 21 osuđenog u slučaju takozvane “carinske mafije”, a koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu 2012. godine.

Za njim je raspisana i Interpolova poternica, na osnovu zahteva Ministarstva pravde Srbije, a Osnovni sud u Kraljevu je uputio zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana “liše slobode” radi izdržavanja zatvorske kazne.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još