Počela sedmodnevna obuka za konobare u Gračanici

U restoranu “Etno kuća”, danas je počela prva faza sedmodnevne obuke za dvadeset konobara sa teritorije opštine Gračanica, koji već imaju određeno iskustvo u ugostiteljstvu.

Obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim ugostiteljskim objektima.

Polaznici će nakon realizovanog nastavnog plana i završene obuke polagati ispit, a nakon položenog ispita dobiće i sertifikate koji će biti evropski priznati.

Obuku će ovih sedam dana držati profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Banja Luci i osnivač agencije za edukaciju “Five star experience” Snježana Gagić.

“Ovde sam došla na poziv TO Gračanice kako bih prenela svoje znanje konobarima, vezano za kvalitet usluge u samoj turističkoj opštini i kako bi konobari za ovih sedam dana savladali kako to treba da izgleda njihov posao prema svetskim standardima. Kako tretirati gosta od kada on uđe, do momenta kada izađe iz restorana”, ističe profesorka.

Teorijski deo obuke obuhvata tok uslužnog procesa, dok praktični deo podrazumeva “igranje uloga”, gde će neki od polaznika biti gosti, a neki konobari.

“Posao konobara je zahtevan, svaki konobar treba biti psiholog, treba biti edukovana osoba, osoba koja poznaje ponudu. Ono za šta svi mislimo, da konobar treba biti ljubazan jeste svakako, međutuim nije dovoljno, potrebno je niz znanja i veština kako bi konobar dobro obavljao svoj posao”, kaže Gagićeva.

Polaznici obuke, odnosno mladi konobari nadaju se da će ovom obukom usavršiti svoje znanje iz ove oblasti.

“Ovim poslom se bavim oko 5 godina, posao nije težak ali je naporan, zahteva dosta odgovornosti i ima dosta ’začkoljica’. Ova obuka će nam pomoći da znanje koje imamo usavršimo“, rekao nam je Aleksandar Dimić, polaznik obuke i konobar “Etno kuće”.

“12 godina se bavim ovim poslom, ovaj posao je i težak i nije, vrlo je interesantan. Inače, volim da radim sa ljudima, volim da sam među ljudima, upoznaju se nova lica. Ova obuka može da nam pomogne da sutra u potrazi za novim poslom i boljim restoranima imamo sertifikat”, rekao nam je Stefan Stojanović polaznik obuke.

“Ovim poslom se bavim par meseci, mislim da posao konobara nije težak, kao ni svaki drugi posao koji se radi iz ljubavi. Mislim da će nam ova obuka pomoći kako u praktičnom, tako i u teorijskom delu”, kaže Dimitrije Jovanović koji je zaposlen u pivnici “Pivdžan”.

Organizator obuke je Turistička organizacija Gračanice. Teodora Đokić ispred ove organizacije ističe da je cilj obuke poboljšanje kvaliteta usluga, kao i privlačenje turista.

“Obuka će doprineti poboljšanju usluge u ugostiteljskim objektima i ovom obukom će usluga u restoranima biti podignuta na jedan viši nivo, gde će konobari biti bogatiji za jedno novo iskustvo i takođe za sertifikat koji će biti evropski priznat”, ističe Đokićeva.

Druga faza obuke će biti održana sredinom juna meseca i namenjena je za dvadeset nezaposlenih osoba sa teritorije opštine Gračanica.

Obuku konobara u Gračanici finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi organizacija “Swisscontact” u partnerstvu sa organizacijom “Riinvest”.

 

Izvor : Radio Kim

Foto : Radio Kim

 

Comments

Pročitaj još