Održan “Omaž Desanki” u Studentskom klubu

Povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” je u saradnji sa Studentskim centrom “Priština” u Kosovskoj Mitrovici, večeras organizovala “Omaž Desanki” u Studentskom klubu, u domu broj 6.

Film “Moja Desanka”,  koji je snimljen u Brankovini, autorke Duške Vrhovac, prikazan je večeras. Stihove u filmu govori dramska umetnica Ksenija Jovanović.

Izabrane pesme i stihove iz Desankinih pesama, uz muzičku pratnju gitare, recitovali su učenici osnovnih i srednjih škola, kao i učenici muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske Mitrovice i time su odali počast preminuloj pesnikinji.

Počast su odali i studenti Filozofskog fakulteta .

Pesnikinja Duška Vrhovac je recitovala stihove pesme “Poseta Desanki” i time je ukazala svoje duboko poštovanje prema Desanki .

“Biti toliko velik i imati 88 godina i naći nekoga ko je tek objavio svoju prvu knjigu – to je više od podrške. Ona time nije pokazala koliko je veliki pesnik, već koliko je i veliki čovek. Sve što sam kasnije uradila, bilo je zbog toga što je Desanka Maksimović, pored toga što je veliki stvaralac – veliki čovek” rekla je Vrhovac.

Najbolje recitatore nagradila je knjigom, “Moja Desanka” i poručila da smo “svi mi Desankina deca”.

Knjiga sadrži pesmu – poemu “Poseta Desanki” koja izražava autorkina sećanja na veliku pesnikinju, kao i pesme iz knjige “San po san” koje su dovele do ličnog kontakta između dve pesnikinje, izbor od 100 Desankinih pesama i njenu obimnu bibliografiju.

Direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić”, Milan Mihajlović je pozvao sve prisutne da povodom sutrašnjeg dana, u slavu Svetih Ćirila i Metodija, utemeljivača slovenske pismenosti, dođu na kulturnu manifestaciju “U početku beše logos (reč)” u porti crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Pokrovitelj ovog događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica .

 

    

Comments

Pročitaj još