• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Vatikanovo priznanje Kosova “neophodan korak”

Priznavanje državnosti Kosova od strane Vatikana neophodan je korak,” poručio je danas kosovski premijer, Ramuš Hardinaj, tokom zvanične posete Svetoj Stolici.

Ovo je njegova prva zvanična  poseta Vatikanu, gde se sastao se sa državnim sekretarom, kardinalom Pietrom Parolinijem, navevši:

“Kosovo je zainteresovano da na Balkanu unapredi proces trajnog mira i pomirenja. U istom dahu, Kosovo je zainteresovano da ima strateške odnose sa Vatikanom.”

Haradinaj je, dodaju iz njegovog kabineta ocenio i da je Kosovo “važan faktor mira i stabilnosti” u “promovisanju dobrosusedskih odnosa”. Istovremeno je izrazio “zahvalnost naroda Kosova i vlade povodom stalne podrške Svete Stolice Kosovu”.

Kardinal Pjetro Parolini “podstakao je narod na Kosovu na mir, pomirenje i prosperitet sa susednim zemljama i put ka evroatlantskim integracijama”, stoji u saopštenju.

Tokom, kako se dalje navodi, zvanične posete Vatikanu, Haradinaj će takođe održati “niz sastanaka na visokom nivou od interesa za Kosovo”. Nakon sastanka sa Parolinijem, Haradinaj je takođe posetio baziliku Svetog Petra u Vatikanu, u sedištu Svete Stolice.

 

Izvor : Kossev

Comments

Pročitaj još