Sedmi put postavljena ploča za nestale novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) po sedmi put je postavilo ploču nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću na mestu gde su poslednji put viđeni 21. avgusta 1998. godine, u blizini puta Velika Hoča – Zočište.

Noseći transparente na kojem je na srpskom i albanskom jeziku pisalo – “Vratite nam naše kolege”, pedesetak novinara okupilo se u blizini Orahovca da još jednom podsete javnost na nerasvetljenu sudbinu dvojice novinara. Među okupljenima su bili i šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, generalni sekretar UNS-a Nino Brajević i član Komisije za istragu ubistva novinara u Srbiji Veran Matić, ali i brat nestalog Đure Slavuja i supruga Ranka Perenića.

Zajednička poruka svih okupljenih je da će se spomen ploča postavljati onoliko puta koliko to bude potrebno, sve dok se sudbine petnaest nestalih i ubijenih kolega iz srpskih i albanskih novinara ne rasvetle, a odgovorni ne privedu pravdi.

Spomen ploča u blizini puta Velika Hoča – Zočište do sada je rušena i uništavana šest puta. Kosovska policija i nadležni nikada do sada ko je i zašto uništavao obeležje na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih“.

 

Izvor : Radio Kim

Foto : Radio Kim

Comments

Pročitaj još