• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Počeo 16. Džez i bluz festival North City 2018.

Nizom kulturno-umetničkih dešavanja i nastupima  grupa “Proximity Mine” i “Crossroad blues band”  sinoć je u Kosovskoj Mitovici otvoren 16. Džez i bluz festival „North City 2018“.

Festival je otvoren izložbom “Kolektivnia slika” nastalom na likovnoj koloniji koja je ove godine održana prvi put.

Princip ove likovne kolonije je jedna slika – više slikara.  Kako kaže organizator Vasilj Adžić cilj je bio da je i u likovnom stvaralaštvu primene principi koji važe u muzici – svako da pomalo svog individulnog izraza pa šta bude – harmonija ili disharmonija.

„Sledili smo kontekst koji krasi muziku, posebno džez i bluz. Kao džem sešn –  to je razmena energije i muzike koja nije unapred isplanirana i napisana,  već se stvara tog trenutka. Idejno mi je bilo interesantno da li je nešto tako moguće – da umetnici stvore jedno delo koje će da ima univerzalnu slikovnost“ kaže Adžić.

Radilo se tehnikama i na materijalima po izboru umetnika, bez nekih posebnih zahteva – slikaš, nadograđujući svoju misao na tuđu, kalemeći osećanje  na osećanje i  pronalazeći mesto u kompoziciji koja baš kao i džez,  ima samo jedno pravilo – mora da dolazi iz duše.

Izložba je postavljena u galeriji „Akvarijus“ gde će posetioci moći da je pogledaju do kraja festival.

U nastavku večeri, publici je predstavljeno izdanje „Festivalskih novina“ za prošlogodišnji jubilarni petnaesti džez i bluz festival a potom je prikazan dokumentarni  film „Muzički mostovi na Kosovu“  koji se bavi temom nekada poznatog mirovačkog Big benda, grupe ljudi u kojoj  je i nastala ideja o džez i bluz festivalu. Ideja, čije je otelotvorenje nadživelo sam bend.

Režiser  filma Birol Určan kaže da je Big bend Kosovske Mitrovice bio poznat širom Jugoslavije.

„Bio je to amaterski bend a svirali su bolje od profesionalnih bendova“ kaže Určan.

Muzički program festivala otvorili  su „Proximity Mine“ najmlađi mirovački bend, osnovan 2016 godine. Članovi ovog sastava su polaznici mitrovačke Rok škole.

„Neopisivo je zadovoljstvo što baš mi otvaramo šesnaesti festival“ kratko su poručili članovi ovog benda i zahvalili organizatorima što im je ukazana takva čast.

Dobar bluz ritam nastavio se u Krim klubu gde su koncert održali „CrossRoad Blues band“ iz Prilepa.

„Davnašnja je želja da dođemo ovde i bilo je mnogo pregovora ali se nije dalo. Sada smo tu i veliko nam je zadovoljstvo što je tako“ kažu gosti iz Makedonije.

Njihova muzika priča priču „običnog čoveka“,  bavi se njegovim problemima u društvu i govori jezikom koji razume svaki „običan bluzer“ u svetu.

Drugog dana festivala, najpre će u 12h u kafeu „Inkognito“  nastupiti  skopski bend „Spektrum“ koji na ovogodišnji festival donosi čvrst zvuk metala.

Istovremeno, u pešačkoj zoni ulice Kralja Petra, biće izvden art-  performans „Improvizacija“.  Veliko platno oslikavaće naš poznati street-art umetnik Vuk Đurić uz scensku  podršku dramske umetnice Gale Šlipur. Platno će biti izloženo 17. Maja u holu Doma kulture u Zvečanu.

Druge večeri festivala u „Soho baru“ u 21 i 30, nastupiće makedonski muzičar Damir Puh,  energični  rok-gitarista

Prateći program festivala ove godine predviđa i Jam sessions, koji će se svake festivalske večeri nakon glavnog programa, održavati u Rok školi . Takođe, organizatori najavljuju i brojne radionice.

Ulaznice za festival mogu se nabaviti u kafeima Inkognito, Soho i Bibap i u galeriji Akvarijus.

Cena karata je 200 dinara za nastupe u Soho baru, odnosno 300 dinara za glavne festivalske večeri u Zvečanu.

Organizatori festivala su Akcija zajedničke pomoći i Unija M – Kosovska Mitrovica.

Festival je pomogao Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, a sponzori su Kancelarija EU na Kosovu, MTS d.o.o., Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica, Domovik, Ambasada SAD-a na Kosovu, Opština Severna Mitrovica, Kolašin prevoz i mnogi drugi.

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još