• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Pretnje Vučiću zbog zalaganja za mir i stabilnost

Pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću upućene preko nekih kosovskih portala pokazuju da ima onih kojima smeta to što se Vučić zalaže za mir i stabilnost na prostoru celog Zapadnog Balkana, izjavio je danas član Predsedništva Srpske liste i potpredsednik kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić.

On je, povodom teksta “Postoji li za Vučića drugo rešenje osim metka?!” koji je objavljen na portalu “KM Novine”, rekao za Pink da Srpska lista osuđuje te napade i očekuje oštru reakciju međunarodne zajednice.
Jevtić je istakao da nadležni organi treba da sprovedu istragu i da oni, koji i na ovaj način prete, budu kažnjeni.
“Te pretnje pokazuju generalno odnos ne samo prema Vučiću već i državi Srbiji, one nisu dobre u smislu napada na čoveka koji se zalaže za mir i stabilnost na prostoru celog Zapadnog Balkana. Očigledno da nekima ne odgovara da se ta stabilnost postigne, oni kojima je jedini interes nestabilnost, haos i bezakonje, i nastaviće sa tim delovanjem”, kazao je Jevtić.
Prema njegovim rečima, upravo sve što čini Vučić na uspostavljanju trajnog mira na zapadnom Balkanu biće poraz za takve ljude koji će nastaviti svakako i na druge načine, ne samo pretnjom, da unose nestabilnost.
Kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Jevtić kaže da nažalost nema pomaka i da je neshvatljivo da ne postoje nikakvi satelitski snimci.
“Ubistvo Ivanovića mora da se razreši zbog njegove porodice, ali i svih nas koji ovde živimo. To ide u lošem pravcu, ne postoje nikakve konkretne informacije, verujem, ipak, da ćemo saznati ko je ubio Ivanovića”, naveo je Jevtić.
Na pitanje šta se dešava sa kosovskom vladom nakon izlaska Srpske liste i prelaska u opoziciju, Jevtić kaže da ne veruje da bi ove godine moglo da dođe do izbora.
Kazao je da se nakon prelaska Srpske liste u opoziciju desila jedna interesantna stvar, a to je da su se u kosovskoj skupštini ujedinili svi albanski poslanici i da su izglasali sve što je kosovska vlada predložila.
“To je ono što oni kao narod imaju, uvek će se ujediniti oko ovakvih političkih pitanja”, kaže član Predsedništva Srpske liste.
Govoreći o hapšenju Marka Đurića 26. marta, Jevtić je naveo da nakon toga smenjen ministar unutrašnjih poslova, da više nije isti direktor policije i da je, posle zahteva Srpske liste, pokrenuta istraga od strane kosovskog policijskog inspektorata.
Jevtić kaže da nije optimista, ali da treba sačekati rezultate istrage, kao i da se svi slažu da se 26. marta dogodilo sve drugo osim profesionalne akcije kosovske policije.
On je rekao i da ne veruje da će se kapacitet Unmika širiti već da se ide ka tome da se prisustvo UN na KiM smanjuje, a ne širi.
Prema njegovim rečima, odlukom bivše vlasti da se celo pitanje preseli iz UN u Brisel, kada je započet dijalog i formiran Euleks, u tom momentu je data saglasnost da Unmik smanjuje svoje kapacitete i tada smo izgubili šansu da Unmik bude prisutan i da se sprovede rezolucija UN 1244.

Comments

Pročitaj još