Ekonomski, privredni i poslovni aspekti unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji

Na Ekonomskom fakultetu održan je okrugli sto posvećen ekonomskim, privrednim i poslovnim aspektima unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji. Među učesnicima okruglog stola bili su zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predstavnici lokalne samouprave i stručne javnosti, kao i privrednici.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, podsetio je na težak položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, ne samo u bezbednosnom, već i ekonomskom smislu. Naglašavajući značaj ekonomije, Kozarev je istakao da država čini sve da poboljša ekonomski status srpskog stanovništva u južnoj pokrajini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Vlada Srbije i država Srbija u celini čine sve da poboljšaju ekonomski status našeg stanovništva na Kosovu i Metohiji. Niz vrlo značajnih mera je već preduzet, posebno nakon posete predsednika Srbije Lapljem Selu početkom ove godine i u pogledu podsticaja u poljoprivredi i infrastrukturi. Očekujemo i u narednom periodu neke vrlo konkretne događaje na terenu koji će dodatno podstaći komunikaciju ekonomskih faktora iz centralne Srbije i povezivanje biznisa iz centralne Srbije sa ekonomskim činiocima na KiM. Generalno je ekonomija je bitna tema za KiM tako da doprinos današnjeg foruma smatram izuzetno značajnim za budućnost KiM u celini – rekao je Kozarev.

Subotički Ekonomski fakultet priključio se radu Radne grupe za pružanje podrške unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koju je inicirao predsednik Srbije,  sa idejom da se olakša pronalaženje rešenja za  ekonomske i privredne probleme u ovom delu Srbije.

– Očekujemo da će se ukazati na ekonomske probleme, značaj daljeg ekonomskog prisustva Srbije na teritoriji južne pokrajine i rešavanja ekonomskih problema i olakšavanja života stanovništvu na Kosovu i Metohiji. Očekujemo da će skup ponuditi neke od interesantnih ideja za koje ostaje da donosioci političkih odluka takve ideje procene i eventualno dalje predlože za sprovođe u praksi – istakao je prof. dr Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta.

Podršku organizaciji okruglog stola dala je i lokalna samouprava.

Želimo da saslušamo sve ono što struka kaže na koji način možemo da pomognemo našim sunarodnicima da svoj život makar koliko toliko olakšaju uz pomoć ostatka Srbije. Takođe, hoćemo da čujemo ideje na koji način možemo da rešavamo probleme koji su pred Srbiju značajni, problemi koji su nažalost stotinu godina prisutni kod nas i ono što mi u budućnosti moramo da radimo kao narod i država – rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik.

Comments