Obnova crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu

Po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija, trudom i zalaganjem starešine crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu jereja Dalibora Kojića i Crkvenog odbora, u proteklih godinu i po dana sprovode se radovi na restauraciji ovog hrama.

U crkvenoj porti izgrađen je novi gorionik, renoviran je enterijer i eksterijer crkvene sale, a crkvena porta je popločana ugradnom kockom. Takođe, izveden je i projekat sprovođenja otpadnih voda i priključak na kanalizaciju. U toku su radovi na drenaži crkve.

“Drenažu crkve je neophodno uraditi, zidovi povlače vodu, a vlaga bi još više oštetila ikone kojima je crkvena unutrašnjost oslikana. Sve ovo što smo do sada uradili premašuje iznos od 30 hiljada evra, koji su obezbedili meštani na privremenom radu u inostranstvu”, kaže član Crkvenog odbora Petar Cvetković. Dodaje da se na tome neće zaustaviti.

Iz razgovora sa crkvenim starešinom, jerejem Daliborom Kojićem, saznajemo da je u planu izgradnja parohijskog doma na parceli nedaleko od crkve površine 10 ari, koju je obezbedila opština Parteš.

Većinu realizovanih projekata i radova finansiraju humanitarna udruženja Švajcarska – Pasjane većim delom, a manji deo sredstava obezbedilo je udruženje Luksemburg – Pasjane. Oko udruženja su okupljeni ljudi iz Pasjana, koji se nalaze na privremenom radu u ove dve zemlje.

Prethodno, crkva je poslednji put obnovljena posle zemljotresa 2002. godine.

Inače, hram Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu podignut je 1861. godine i tokom turske vladavine više puta je rušen, paljen i obnavljan.

 

Izvor : RTV Puls

Comments

Pročitaj još