Parlamentarni odbor odbio da prihvati platformu o dijalogu

Nadležni odbor kosovskog parlamenta većinom glasova nije prihvatio predlog vladine platforme za finalizaciju dijaloga sa Beogradom. Članovi odbora za spoljne poslove glasali su sa šest glasova protiv i tri glasa za platformu.

“Koha” je je prenela da će platforma biti stavljena na dnevni red parlamenta sa preporukom Odbora da je platforma neprihvatljiva u predloženom obliku.

Opozicioni poslanici, članovi parlamentarnog odbora, žestoko su kritikovali predloženu platformu, ocenivši da je “slaba”, a poslanik Grupe nezavisnih poslanika, Dukađin Gorani je rekao da je “ovaj dokument opšti kao i drugi dokumenti vlade”.

Gorani je posebno imao primedbu na tačku 6 platforme u kojoj stoji da “Skupština potvrđuje da je predsednik (Hašim Tači) ovlašćen da vodi dijalog sa Beogradom”.

Poslanica vladajuće Demokratske partije Kosova, Evgjeni Thaci-Draguša, nazvala je vladinu platformu inkluzivnom, te da bi političke partije trebalo da budu jedinstvene o, kako je rekla, ovoj važnoj temi.

Poslanik Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša rekao je da platforma ne razjašnjava ozbiljno pitanje dijaloga.

Poslanica najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Doruntin Maljoku, rekla je da se “stidi što je vlada donela takav dokument”.

Prema njenim rečima, DSK smatra da dokument ima mnogo nedostataka.

Kosovska vlada je, inače, ovu platformu usvojila prošle sedmice i prosledila je parlamentu, a njome je istovremeno predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ovlašćen da vodi pregovore u ime Prištine.

Platforma, inače, ima devet tačaka među kojima je i jedna koja predviđa da se dijalog “okonča recipročnim priznavanjem”.

Nakon usvajanja platforme, kosovska vlada je saopštila da je “politika Kosova posvećena budućnosti, izgradnji mira u regionu, dobrosusedskim odnosima sa državama regiona, kao i da Priština poštuje međunarodne obaveze”.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments