Indija ostaje protiv nezavisnosti Kosova

Potpredsednik Indije Venkajah Naidu potvrdio je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da njegova zemlja neće menjati svoju poziciju u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na sastanku je konstatovan je visok nivo prijateljskih odnosa i saradnje, čemu je poseban podsticaj dala prošlogodišnja poseta tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim tradicionalno prijateljskim odnosima između Jugoslavije, čiji je Srbija sastavni deo, kasnije sukcesor i Indije, koji vuku korene još iz vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su dve zemlje osnivači.

Izražena je zajednička želja i spremnost da se u narednom periodu učine dalji konkretni koraci na planu intenziviranja političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i sveobuhvatnog unapređenja saradnje, čemu će poseban podsticaj dati predstojeća poseta potpredsednika Indije Srbiji, prvoj na ovom nivou posle više decenija.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije je tom prilikom preneo sagovorniku zahvalnost srpske Vlade i naroda na podršci Republike Indije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izražavajući uverenje da će ova pozicija, zasnovana na međunarodnom pravu, biti zadržana i u budućnosti.

Dačić će posle Indije posetiti Nepal, a potom i Šri Lanku.

 

Izvor : RTV Puls / Tanjug

Comments

Pročitaj još