Vučić: Teško do kompromisa o Kosovu

BEOGRAD – Do kompromisa o Kosovu teško će doći, ali mi moramo da se ponašamo odgovorno i ne smemo na ponašanje Prištine, tipa ”radite vi Srbi šta hoćete, mi smo nezavisni”, da uzvraćamo da onda “nećemo ništa”, poručio je i danas predsednik Aleksandar Vučić.

“Ne, mi moramo da učestvujemo u razgovorima, da se borimo i da pokušamo da dođemo do rešenja”, rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

“I ne treba da se plašimo rešenja, jer sam ja video strašan strah kod svih naših ljudi, od bilo kakvog rešenja. Najbolje da se nikada ništa ne reši, da bauljamo unapred, čekamo priliku za neki novi sukob, iz kojeg bismo izašli tako što bismo nestali, u svakom smislu, fizičkom, političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu”, istakao je Vučić.

Dodao je da ne može više te stvari da objašnjava onima kojima to nije jasno i istakao da to nije zato što su Albanci jaki, nego što i danas protiv sebe, “u smislu kosovske nezavisnosti, imamo Amerikance i mnoge druge moćne zemlje”, kao što smo i nekada imali.

“Hoće li se to promeniti za pet-deset godina? Teško. Neko će reći da se stvari u svetu menjaju. Menjaju se, veća je snaga danas i Kine, Rusije, Turske i mnogih drugih, ali, da li se nešto na terenu bitnije promenilo, osim što je Srba manje svuda i u Beogradu”, naveo je Vučić.

Dodao je da će zato Albanci na KiM i dalje da “guraju i traže najveći mogući pritisak na Srbiju kako bi se to rešilo”.

“Oni smatraju da je to već završeno, mi smo nezavisna zemlja kao Kosovo, a vi Srbi radite šta hoćete”, kazao je Vučić.

Zato neće ni formirati Zajednicu srpskih opština, rekao je predsednik Srbije.

Kazao je da su oni juče na sastanku Brdo-Brioni proces počeli da govore da su krenuli sa upravljačkim timom i to tek da bi ispunili formu.

“Neće oni to da rade, pa to su rekli juče i onaj Enver Hodžaj i prekjuče Blerim Šlalja. Obojica su rekli da neće da formiraju ZSO, nego tek da je ZSO maksimum onoga što Srbi mogu da dobiju kao konačno rešenje ako priznaju nezavisnost”, kazao je Vučić u izjavi novinarima.

Dodao je da Albanci u Prištini ne razumeju da je to njihova obaveza po Briselskom sporazamu, u kojem se, podseća, nigde ne spominje nezavisnost, kao ni UN.

“Nigde im se ne pominju UN, iako je u prvobitnom nacrtu to stajalo, ali ja nisam želeo to da prihvatim, onda su usledili pritisci koje nismo želeli da prihvatimo, odoleli smo im, i toga nema. Ali oni kao da nemaju stvarni tekst, nego nacrt, pa sanjaju o nekim stvarima, ali ne žele da ispune svoje obaveze i ja vam kažem unapred neće ih ispuniti”, kazao je predsednik.

Ponovio je da juče na sastanku Brdo-Brioni upitao Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu koga lažu da imaju 4,4 miliona stanovnika, odnosno 3,5 miliona, te koga Srbija laže da ima 7,3 miliona stanovnika.

“I svi znamo da je sve to značajno manje i da je svakog dana sve manje, samo volimo da dodamo po 400, 500.000 da bismo izgledali jače”, kazao je Vučić.

Izvor :Tanjug

Comments