• Početna>
  • Vesti>

Đorđe Karamarković: Obezbeđivanje sigurnog okruženja primarni zadatak policije

Radi efikasnijeg delovanja i sprovođenja  javnog reda i mira , kao i suzbijanja  kriminalnih radnji na području Severne Mitrovice , sektoru policijske stanice Severna Mitrovica  neophodna je saradnja civilnog stanovništva, rekao je gostujuću u programu Radio Kosovske Mitrovice, major Đorđe Karamarković, komandir policijske stanice Severna Mitrovica, naglasivši da su u tom kontekstu jasno propisana njihova prava i obaveze, koje su kako navodi, posebno značajne za očuvanje mira i stabilnosti.

„U cilju zajedničke, a ne pojedinačne bezbednosti građanima savetujem da sarađuju sa policijom, da ne okreću glavu, jer  samo zajedniči možemo da se izborimo  sa incidentima i napravimo mirno okruženje. Građanima savetujem da se prilikom prijave policiji obavezno identifikuju, jer sa  tim  policiiski službenici imaju najveći problem,  zbog toga što se građani plaše eventualnog svedočenja u krivičnom postupku ukoliko bi do toga došlo. Savest građana i njihova samoorganizacija je neophodna, ali građani toga nisu u tolikoj meri svesni“ kaže Karamarković.

Dodaje, da je  policija je napravila akcioni plan vezan za strategiju policije u zajednici koji je na snazi od 2017. do 2020.godine i tom strategijom su kroz rad policije, naročito sektorskih policajaca utvrđeni zadaci, koji moraju da se sprovedu u delo sa zajednicom odnosno građanima i institucijama.

“U okviru te strategije planirana  je na primer saradnja i povećanje bezbednosti u školama, jačanje saradnje sa medijima i nevladinim organizacijama, koje se bave jačanjem bezbednosti  u zajednici kao i jačanje partnerstva sa kulturno-sportskim institucijama.  Sve ovo što sam naveo je u cilju uključivanja građana i institucija u stvaranju bezbednog okruženja“ kaže komandir policijske stanice u Severnoj Mitrovici.

Na naše pitanje koliko građani Severne Mitrovice mogu da budu sigurni u policiju, ukoliko bi došlo do nepredviđenih incidenata s obzirom na slobodnije kretanje i funkcionisanje obe zajednice na relaciji jug- sever i obrnuto, Karamarković kaže da je obezbeđivanje slobode kretanja i sigurnog okruženja za građane primarni zadatak policije.

“Sloboda kretanja nije ugrožena u većem obimu, međutim dešavaju se pojedinačni, izolovani međuetnički incidenti. Redovan sastav policije koja deluje na severu Mitrovice to rešava, a broj ovih incidenata je u opadanju i mogu reći sveden na najmanju moguću meru. Aktivnost i saradnja građana koji žive u međuetničkim naseljima  doprinosi tome u velikoj meri“ , dodaje Karamarković.

Navodi da je saradnja unutar policije, profesionalna,  i prijateljska i da u  Kosovskoj policiji nema nikakvih problema s obzirom da je i policija multietnička. Karamarković kaže da  redovno sarađuju  sa inspektoratom policije u Prištini, ali i sa policijskom stanicom Južna Mitrovica.

Intervju poslušajte u ponedeljak 30. Aprila u 11 časova na talasima Radio Kosovske Mitrovice 104,6 mhz ili putem radio striminga na našoj internet adresi.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još