Samoopredeljenje izlazi s predlogom za rušenje vlade

Zvaničnik Pokreta Samoopredeljenje (PS) Glauk Konjufca izjavio je da će taj pokret u sredu izneti predlog za rušenje kosovske vlade.

“Prvi korak može da bude prikupljanje potpisa svih opozicionih poslanika koji izražavaju svoju volju u pogledu predloga za izglasavanje nepoverenja vladi. Onda će nam biti lakše da sami tražimo tri preostala poslanika iz redova vlasti koje moramo ubediti“, rekao je Konjufca o stavu PS, u intervjuu za emisiju „Rubikon” na KTV.

“Bez imena troje poslanika ne možemo da nastavimo sa eksperimentisanjem oko predloga za izglasavanje nepoverenja”, dodao je on.

Konjufca je naveo da neće tražiti od Srpske liste (SL) potpise za taj predlog, ali ako srpski poslanici to urade svojom voljom, neće ih, kako je rekao, odbiti, prenosi “Koha ditore”.

“Mi smo protiv toga da se traže potpisi SL jer smatramo da je štetno da se putem SL ruši vlada”, kazao je on.

Govoreći o Specijalnom sudu, Konjufca je rekao da to pitanje održava u životu koaliciju PAN, odnosno da drži na okupu Demokratsku partiju Kosova (DPK) i premijera Ramuša Haradinaja.

“Vlada se ruši onda kada ima dovoljno glasova i kada se uvere poslanici iz koalicije da je ovoj vladi došao kraj. Verujem da će se DPK vrlo brzo uveriti”, rekao je on.

On je podsetio na razgovor koji je imao sa premijerom Haradinajem 2016. godine.

“Imali smo sastanak zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK) i sa Inicijativom. Na sastanku su bili Ljimaj, Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj. Ako bi ujedinjena opozicija zajedno išla na izbore i ako bi dobila većinu, koga izabrati – DPK ili DSK, na šta je prema Ramušu izbor pao na DPK. On je rekao da preferira to ‘zbog onoga šta će se desiti sledeće godine, a to je Specijalni sud, izazovi koji očekuju Kosovo'”, rekao je on.

Konjufca kaže da je alternativa između DSK i DPK za PS nešto o čemu se ne može razgovarati.

PS nije za predlog izglasavanja nepoverenja ako nema 61 potpisa poslanika, rekao je Konjufca na KTV i dodao da je to konačan stav stranke.

On je dodao da ova vlada, ako bi preživela predlog za izglasavanje nepoverenja, onda bi bila jača, a sada je vrlo krhka, kako zbog brojeva, tako i zbog skandala.

“Ako je cilj samo da probamo (da srušimo vladu), onda smatram da je to pogrešna ideja“, dodao je Konjufca.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još