Konkurs za poljoprivrednike na KiM do 30. aprila

Poljoprivrednici na KiM imaju još nekoliko dana da podnesu zahteve za dobijanje finansijske pomoći Ministarstva poljoprivrede za pokretanje ili proširenje proizvodnje. Više nego ranijih godina, šansa se pruža i poljoprivrednicima u srpskim sredinama.

Nenad Rikalo, ministar za poljoprivredu u ostavci u kosovskoj vladi, rekao je za RTS da se proteklih šest, sedam meseci radilo na mapiranju potreba i da se uvidelo kakve mere treba da se preduzmu.

Doneta je i brošura Programa ruralnog razvoja 2018. Izdvajaju se sredstva ne samo za primarnu proizvodnju, već i za prerađivačku, rekao je Rikalo.

“Postoje mere za podizanje zasada voća, pravljenje farmi, razvoj stočarstva, za ribarstvo – čitav set mera koje će pomoći u primarnoj proizvodnji. Donose se mere i za prerađivačku industriju, preradu hrane, a konkurs je otvoren do 30. aprila. Ukupan budžet za program je 19 miliona evra”, naveo je Rikalo.

Dodatna dva miliona evra se izdvajaju za razvoj poljoprivrede na severu KiM. Analiza je pokazala da su četiri opštine na severu KiM nerazvijene u oblasti poljoprivrede.

“Pripremili smo dodatan program kojim smo omogućili poljoprivrednicima da po nižim kriterijumima dobiju projekte”, objasnio je Rikalo.

Poseban izvor sredstava za projekte je i saradnja sa USAID-om – u pripremi je trogodišnji program za bobičasto voće i lekovito bilje.

Pravo da konkurišu za sredstva imaju sva registrovana gazdinstva i privatna preduzeća.

“Do 20. aprila je rok za redovan program, a ostali mogu do 30. maja da konkurišu”, ističe Rikalo.

Na pitanje ima li poljoprivredne kulture na koju bi trebalo posebno da se fokusira, Rikalo je rekao da svaka oblast ima svoje specifičnosti, kao što je, na primer, sever KiM pogodan za voće, a centralno Kosovo za žito.

Izvor: RTS

Comments