• Početna>
  • Vesti>

Obeležen Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedštem u Kosovskoj Mitrovici

Svečanom akademijom, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležen Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Studiranje na ovom Univerzitetu nije slično studiranju na drugim univerzitetima u zemlji. Studenti ovde, pored znanja koje stiču, uče  možda i najvažniju školu u životu – da postanu ljudi, dobri ljudi, i kao takvi uče šta je istina i šta je pravda“ rekao je u svom obraćanju student prorektor Nemanja Biševac.

On je napomenuo da zbog znanja koje stiču, studentima nije problem da učestvuju na višestruke načine u odbrani svog  univerziteta ali i svoje zemlje.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. Dr Rade Grbić  čestitajući ovaj dan studentima, pozvao ih je na neprekidni rad.

„Upijajte nova znanja, jer vaša mladiost i vaše znanje stečeno na ovom Univerzitetu,  čine našu osnovnu snagu“ poručio je rektor Grbić.

Ispred krovne studentske organizacije Srbije SKONUS-a svojim kolegama ovaj dan je čestitao Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

„Ne smemo stati ovde. Predstoje nam  nove borbe ali i nove pobede.  Nikakve podele nisu potrebne već jedinstvo.  Pobede ćemo ostvarivati na svim poljima a motiv im je uvek isti – a to je očuvanje naše kulturne baštine i teritorijalnog integriteta i očuvanje srpskog obrazovnog sistema na području Kosova i Metohikje“ poručio je Savić.

Svečanosti je ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovao  zamenik direktora Kancelarije Željko Jović i pomoćnica direktora Slađana Marković – Stojanović.

„Hvala vam na svemu što nam dajete, na veri, trudu i strpljenju . Država Srbija neće nikada da vas zaboravi.  Radićemo i trudićemo se da ostanete  deo srpskog obrazovnog sistema , da radite u srpskim institucijama i da državu Srbiju čuvate onako kako je čuvate danas“ rekao je Jović.

Studentski parlament je 2016. godine ustanovio nagradu „Zaslužni student“ pa je tako i ove godine, to laskavo zvanje ponelo deset studenata sa deset fakulteta Univerziteta.

Za posebno zalaganje, Parlament je ove godine uručio zahvalnicu Milanu Saviću predsedniku SKONUS-a.

Na današnjoj akademiji, prigodnu besedu održao je doktorant  katedre za Istoriju na Filozofskom fakultetu Jovan Aleksić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su studenti Fakulteta umetnosti sa muzičkog i dramskog odseka.

Comments

Pročitaj još