• Početna>
  • Vesti>

Đurić u Kosovskoj Mitrovici: Srbija nastavlja da ulaže u stambeno zbrinjavanje i ekonomski razvoj Srba na KiM

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici odobrila dodatni paket pomoći  i pdrške za stambeno zbrinjavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za poljoprivredni razvoj i za dalji razvoj banjsko-turističkog i lečilišnog kompleksa u Banjskoj, rekao je danas u Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je  u Bošnjačkoj mahali obišao dve nove zgrade u kojima će stambeno biti zbrinute ukupno 24 porodice, a čiju je izgradnju finansirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Cilj nam je  da pošaljemo jasnu poruku da  našem narodu na Kosovu i Metohiji pripada i ostanak i opstanak i budućnost , sa željom da popravimo uslove života, da pomognemo na način koji nam je trenutno dostupan „ rekao je Đurić.

On je najavio da će  u drugoj polovini maja meseca , u Kosovskoj Mitrovici biti održan  Veliki biznis forum  na kome će učestvovati neke od vajvećih sropskih kompanija .

„Biće tu najznačajnija imena srpskog biznisa, koja će biti  ohrabrena i podstaknuta i na finansijski i svaki drugi način od države Srbije da ulažu u srpske sredine na Kosovu i Metohiji , da dopnesu ovde i posao i privređivanje  kako bi naš narod živeo lakše“ istakao je Đurić i izrazio očekivanje da će to dati dodatni impuls ekonomskoj održivosti  srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je podsetio da Republika Srbija sprovodi veliki program podrške stambenoj izgradnji na Kosovu i Metohiji i da je  u prethodne četiri godine,  u saradnji sa  sa  srpskim predstavnicima u privremenim institucijama – konkretno sa Ministarstvom za zajednice i povratak  a sredstvima Vlade Srbije,  izgrađeno 888 stambenih jedinica .

U Kosovksoj Mitrovici će prema najavama Đurića, do kraja ove godine , biće izgrađene još najmanje četiri stambene zgrade a u narednoj godini i više.

Kako Đurić dodaje, izgradnje će biti i u ostalim opštinama na severu KiM.

Što se tuiče ulaganja u poljoprivredu,  paketom koji je juče usvojila Vlada Srbije, ulaganje će se upetostručiti.

Inače, dve zgrade u Bošnjačkoj mahali koje uje Đurić danas obišao, podignute su  za potrebe stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova sa decom i socijalno ugroženog stanovništva sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica.

Zgrade su površine od po 956,66 m2 i poseduju po 12 stambenih jedinica, a sredstva za njihovu izgradnju u iznosu od 64 miliona dinara obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nakon Kosovske Mitrovice, Đurić je obišao Banjsku.

Comments

Pročitaj još